Hindistan basınında yer alan bir haberde, Hindistan Merkez Bankası’nın (RBI) Ocak 2024’te toptan merkez bankası dijital para birimini (wholesale CBDC) piyasaya sürmeyi planladığı belirtiliyor. Financial Express’in dijital rupi haberi, bir bankadaki isimsiz kaynaklara atıfta bulunuyor, ancak şu ana kadar bir doğrulama yok.

Hindistan bir yıl önce CBDC’nin sadece bankalar arasında kullanıldığı toptan CBDC pilot uygulamalarını başlatmıştı. RBI, CBDC’yi ikincil piyasa devlet tahvili işlemlerini gerçekleştirmek için kullanmaya başladı. Geçtiğimiz ay ise para piyasalarında bankalar arası mutabakata geçildi.

Financial Express’e konuşan üst düzey bir banka yetkilisi konuyla ilgili olarak, “Toptan ve perakende CBDC için altyapı çok farklı değil ancak toptan CBDC konusunda dikkatli olmamız gerekiyor çünkü bankaların kusursuz muhasebe, denetim ve mutabakat raporlama sistemleri ve diğer güvenlik önlemlerini uygulamaya koymalarının gerekeceği büyük işlemleri içerecek” ifadelerini kullandı.

Haberde başka bir banka kaynağına atıfta bulunularak, ilk aşamada işlem boyutlarını düşük tutmak için KOBİ işlemlerinin gerçekleştirileceği de belirtiliyor. Toptan CBDC tamamen bankalar arası mutabakat için kullanılıyor ancak KOBİ işlemlerine ilişkin bankalar arası ödemelerin mutabakatı için de kullanılabilir.

Daha önce RBI birçok kez sınır ötesi CBDC’nin kullanım senaryosunun muhtemelen en faydalı CBDC kullanım durumu olduğunu belirtmişti.

Öte yandan Hindistan da perakende CBDC çözümünde de hızlı adımlarla ilerliyor. Kısa bir süre önce QR kodlarını popüler UPI anında ödeme sistemine entegre edilmişti.

BAE ve Hindistan CBDC testlerini birlikte gerçekleştirecek

KaynakLedgerInsights