Hindistan Merkez Bankası, dijital rupi çalışmasında kritik bir döneme girmeye hazırlanıyor. İşte konuya ilişkin ilk detaylar…

Hindistan Merkez Bankası (RBI), ülkedeki bazı satış noktalarında perakende “dijital rupi” denemeleri yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamdaki pilot aşaması Aralık ay içinde başlıyor.

Sürecin aralarında State Bank of India, Bank of Baroda, ICICI Bank, Union Bank of India, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank ve IDFC First Bank’ın da bulunduğu Hindistan’ın en prestijli bankaları tarafından üstlenileceği kaydediliyor.

Katılımcı bankaların bulunduğu bölgelerin her birinde CBDC’yi test eden 10.000-50.000 arasında müşteri olacak. Bu geniş etki alanında yürütülecek testlerin devamında dijital rupi için sonraki aşamaya geçilecek.

Yakın gelecekte pilot program kapsamının, ülke çapındaki yerleşik tüm ticari bankaların katılımını sağlama esasıyla genişleyeceği düşünülüyor.

RBI, kısa süre önce “merkez bankası dijital para birimi” (CBDC) olarak adlandırılan dijital para kullanarak toptan satış işlemleri yapma denemelerine de başlamıştı.

Hindistan Merkez Bankası dijital rupi olarak adlandırılan CBDC’nin kullanım senaryosunun, işlem maliyetlerini azaltacağı için devlet tahvillerindeki ikincil piyasa işlemlerinin mutabakatı olacağını açıkladı.

2021’in başından bu yana dünyadaki merkez bankalarının %80’inin CBDC’leri araştırdığı biliniyor. Son olarak Avustralya Merkez Bankası bir CBDC araştırma projesi başlatmış ve pilot çalışmayı 2023’ün ortasına kadar tamamlama planlarını açıklamıştı.

Güney Asya ülkesi Hindistan (resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti), 1,4 milyar ile dünyada en büyük ikinci nüfusuna sahip. Aynı zamanda dijitalleşmenin en yoğun olduğu ülkeler arasında.

Kaynakblockchain.news