Hindistan Merkez Bankası (RBI), 1 Kasım’dan itibaren toptan (wholesale) CBDC pilot programını başlatacağını duyurdu. Genel kullanım odaklı perakende CBDC’lerin testi ise önümüzdeki ay başlatılacak.

Hindistan Merkez Bankası dijital rupi olarak adlandırılan CBDC’nin kullanım senaryosunun, işlem maliyetlerini azaltacağı için devlet tahvillerindeki ikincil piyasa işlemlerinin mutabakatı olacağını açıkladı.

Pilot uygulamaya katılmak için ülkenin önde gelen 9 bankası belirlendi. Bunlar State Bank of India (SBIN), Bank of Baroda (BANKBARODA), Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, IDFC First Bank ve HSBC olacak.

2021’in başından bu yana dünyadaki merkez bankalarının %80’inin CBDC’leri araştırdığı biliniyor. Son olarak Avustralya Merkez Bankası bir CBDC araştırma projesi başlatmış ve pilot çalışmayı 2023’ün ortasına kadar tamamlama planlarını açıklamıştı. İsrail, Norveç ve İsveç merkez bankaları da perakende CBDC’yi keşfetmek için bir araya geldi. Singapur Para Otoritesi de CBDC’leri araştırdığı projenin ilk fazının tamamlandığını açıkladı.

Hindistan CBDC’ler ve kripto para birimleri konusunda aktif bir ülke. Ocak 2022’de Hindistan Başbakanı Narendra Modi, kripto para birimlerinin yarattığı zorlukların üstesinden gelmek için küresel işbirliği talep etmişti. Temmuz ayının ilerleyen dönemlerinde ise Maliye Bakanı, parlamentoya karşı bilinen tutumunu yinelerken, ciddi bir uluslararası işbirliği olmadan hiçbir mevzuatın mümkün olmadığını söyledi. Daha sonra mali istikrar üzerinde istikrarsızlaştırıcı bir etkiden kaçınmak gerekçesiyle kripto para birimlerini yasaklanmıştı.

Norveç Merkez Bankası prototip CBDC’sini Ethereum üzerinde geliştiriyor

Kaynakhttps://www.coindesk.com/policy/2022/10/31/indias-central-bank-to-start-wholesale-cbdc-pilot-nov-1/