Otomobil üreticisinin yedek parça yan kuruluşu olan Hyundai MOBIS, yapay zeka ve blokzincirinden yararlanan yeni bir parça yazılım sistemi MAPS’i başlattı. Platform, 300 model Hyundai ve Kia otomobilinin satış sonrası (AS) parçalarının dağıtımında kullanılacak.

200’den fazla ülkedeki 16.000 bayi dahil olmak üzere tedarik zincirinde 100.000 kadar insan sisteme erişebilecek. IT sistemi, 300 araba modeli için üç milyon farklı parçayı destekliyor.

Otomobil şirketi, bazı ülkelerde güvenlik sorunlarına yol açabilecek yasa dışı sahte parçaların kullanıldığına dair endişelerini dile getirmişti. Blokzinciri teknolojisi ise bir parçanın orijinal olduğunu doğrulamak için deneniyor. Hyundai’Nin yeni sistemi sayesinde bir otomobil sahibi, parçanın orijinal olduğunu doğrulamak için ambalaj üzerindeki QR kodunu tarayabilecek.

Sahte parçaların yanı sıra Hyundai MOBIS, onarım şirketlerinin orijinal parça yerine genel parçalar kullanması ve buna karşın müşteriden orijinal parça ücreti alınmasının da önüne geçmek istiyor. BU tür parçaların kullanılması bir güvenlik sorunu yaratmasa da müşteriler ödediği şeyin karşılığını alamıyor.

Parçaların orijinalliğini doğrulamanın yanı sıra şirket, blokzinciri teknolojisinin gelecekte bakım döngüsünün bir parçası olarak kullanılabileceğini öngörüyor.

MAPS parça takibi ve otomobilin gördüğü bakımın elektronik deftere kaydedilmesinin yanı sıra parça tedariklerinin gecikmelerini tahmin etmek için makine öğrenimini de kullanacak.

Hyundai daha önce de blokzinciri teknolojisinin potansiyelinden yararlanmıştı. Örneğin, ticari araçlar için leasing ve finansal hizmetler sunan Hyundai Commercial, tedarik zinciri finansmanı için bir IBM çözümü kullanıyor.

Hyundai, IBM ile blockchain ortaklığına gidiyor

KaynakLedgerInsights