ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Koreli siber suç sebekesi Lazarus’un Axie Infinity bağlantılı 625 milyon dolarlık kripto para hırsızlığıyla bağlantılı olduğunu iddia etti.

ABD Hazine Bakanlığı geçtiğimiz Perşembe günü yaptırım listesine bir Ethereum adresi ekledi. Cüzdan profili kontrol edildiğinde, onaylanmış adres “Ronin Bridge Exploiter” olarak etiketlemişti ve yayınlandığı sırada 148.000 ETH tutuyordu. Cüzdanın Ronin saldırısı ile ilgili olduğu bağımsız olarak doğrulandı.

Olayın hemen ardından kripto analiz firması Chainalysis, adresin “Ronin hackine karıştığını” tweetledi. Derken araştırma firması Elliptic, çalınan fonların %14’ünün Perşembe gününe kadar aklanmış olduğu tahmini paylaştı.

Ronin Network bir blog gönderisinde FBI’ın Lazarus’u doğrulayıcı ihlaliyle ilişkilendirdiğini ve Hazine Bakanlığı’nın fonları onayladığını aktardı. Ay sonundan önce konuşlandırmayı hedefleyen ve daha sonraki bir tarihte tam inceleme sözü veren blog yazısında, “Gelecekteki riski azaltmak için Ronin Köprüsü’nü yeniden konuşlandırmadan önce hala ek güvenlik önlemleri ekleme sürecindeyiz” ifadeleri yer aldı.

Ana Ethereum blokzincirine bağlı olan oyna-kazan oyunu Axie Infinity, Sky Mavis’in arkasındaki geliştiricilerin daha hızlı ve ucuz işlemleri desteklemesine izin veren bir yan zincir olan Ronin, geçen ay saldırıya uğramış ve 173.600 ETH yani yani 625 milyon dollar kayıp yaşanmıştı. Söz konusu gelişme kripto tarihindeki en büyük hırsızlık olayları arasında yer alıyor.

Bir Hazine Bakanlığı sözcüsü, departmanın Lazarus Group ve Advance Persistent Threat 38’i (fonları çalmak için kötü niyetli programlama kullandığına inanılan başka bir Kuzey Kore kuruluşu) araştırmak için FBI ile birlikte çalıştığını söyledi.

Aynı yetkili, “Cüzdanın tanımlanması, diğer VC aktörlerine, onunla işlem yaparak ABD yaptırımlarına maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduklarını açıkça gösterecektir. Bu, Hazine’nin kötü niyetli siber aktörleri engellemek ve yasadışı yollardan elde edilen suçla bağlantılı gelirleri engellemek için mevcut tüm yetkileri kullanma taahhüdünü göstermektedir.” dedi ve ekledi: “Bilerek, doğrudan veya dolaylı olarak, kara para aklama, mal veya para sahteciliği, toplu nakit kaçakçılığı ya da Kuzey Kore Hükümeti’ni veya herhangi bir üst düzey yetkiliyi, hareket eden herhangi bir kişiyi destekleyen, narkotik kaçakçılığı yapan kişiler için zorunlu ikincil yaptırım gereksinimleri olabilir.”

Sözcü, kara para aklama ile mücadelenin ve teröristlerin finansmanına karşı koymanın, çalınan fonlarla kara para aklamayı önlemede “kritik” noktalar olduğunu söyledi ve kripto endüstrisini bu tür önlemleri uygulamaya çağırdı.