Fransa merkezli ilaç şirketi Transgene blokzinciri tedarik inciri izlenebilirlik platformu Hypertrust X-Chain’i klinik deneyler projesi myvac’e dahil ettiğini açıkladı.

Myvac aracılığıyla Transgene, bireysel immünoterapi ürünleri yaratmak için klinik araştırmalar yürütüyor. Program, bireylerden alınan hücreleri analiz ederek bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasına ve saldırmasına yardımcı olan özel bir aşı oluşturmak için benzersiz neoantigenler (hastaya özgü mutasyonlar) kullanıyor.

Oldukça hassas olan bu işlem, tedarik zincirinin tüm alanlarından değişmez ve kurcalamaya dayanıklı veriler gerektiriyor. Tedarik zinciri çok sayıda kuruluşu içerdiği için bu özellikle önemli bir hal alıyor.

Bu bağlamda Hypertrust, değiştirmek istediği mevcut sistemlerin, iğneden iğneye işlemiyle sınırlı olduğunu ve tedarik zincirinin tam olarak düzenlenmesini sağlamak için bu adımların ötesinde izlenebilirliği sağlamadığını söylüyor.

X-Chain, tedarik zincirinin tüm aşamaları hakkındaki verileri bir blokzincirinde depolayarak çalışır. Sistem daha sonra bu verilerin gerekli yönlerini akıllı sözleşmeler aracılığıyla taraflarla paylaşır. Örneğin, paylaşılan veriler gönderilerin yeri ve sıcaklığı hakkında gerçek zamanlı bilgiler içeriyor. Hücre örneklerinin veya aşının taşınması sırasında soğutma başarısız olursa, deney sonuçlarını etkileyebilir. Veriler blokzincirinde olduğu için değiştirilemez, böylece sıcaklık artışının kaydı üzerinde de bir oynama yapılamaz. Aynı şey sürecin her adımı için de geçerli.

Her iki firma da bunu kişiselleştirilmiş sağlık hizmetlerinin klinik araştırmaları için ilk verimli blokzinciri çözümü olarak nitelendiriyor.

Blokzinciri teknolojisi klinik araştırmalarda bir süredir kullanılıyor. Geçtiğimiz yıl blokzinciri girişimi Ledger Domain, Pfizer, Biogen, GlaxoSmithKline, AstraZeneca ve Merck gibi birçok büyük ilaç şirketini içeren Klinik Tedarik Blokzinciri Çalışma Grubu’nu bir araya getirmişti.

PharmaLedger blokzinciri tabanlı yeni kullanım senaryolarını duyurdu

KaynakTransgene