Bank of Italy ve Bank of Korea, Gerçek Zamanlı Brüt Ödeme (RTGS) sistemlerini ve merkez bankası dijital para birimini (CBDC) destekleyen teknolojiler hakkında bilgi paylaşımına yönelik bir mutabakat zaptı imzaladıklarını duyurdu.

CBDC söz konusu olduğunda iki merkez bankasının izlediği yollar oldukça farklı. Kore Merkez Bankası perakende CBDC denemeleri gerçekleştirmiş olsa da, şu anki odak noktası tokenize banka mevduatlarını desteklemek için toptan CBDC ihracı üzerine. İlk tokenize mevduat denemeleri, kupon tarzı testler de dahil olmak üzere programlanabilir ödemeler için olacak.

İtalya ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) perakende CBDC denemelerinin bir parçası. ECB’nin hazırlık aşamasına geçme kararıyla birlikte, Avrupa’nın (Çin’den sonra) bir perakende CBDC başlatan ilk büyük ekonomilerden biri olması muhtemel görünüyor.

İtalya’nın konuya yaklaşımı toptan bir CBDC’yi işaret etmiyor, daha çok bir ödeme sistemi ile bir menkul kıymet DLT platformu arasında menkul kıymet işlemlerinin atomik uzlaştırılmasını sağlamak için bir API sunuyor. Bu kullanım durumu için oldukça güçlü argümanlar var. Örneğin Merkez bankaları çok sayıda farklı DLT ile entegre olmak zorunda kalmak istemezler, özellikle de platform sayısı arttıkça. Bunun yerine bir API çözümü, en azından geçici bir çözüm olarak amaçların çoğuna ulaşabilir.

Merkez Bankaları CBDC risklerine yeterince hazır değil

KaynakLedger Insights