Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından kurulan bir danışma grubunun geçtiğimiz günlerde yayımladığı raporda, merkez bankalarının CBDC riskini azaltmak için gereken uzmanlık ve becerilere sahip olmadığı ve daha güçlü önlemler uygulamaya hazırlanmaları gerektiği belirtildi.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, ödeme verimliliğini ve finansal katılımı artırmak için CBDC çıkarmayı araştırıyor. Ancak raporda, CBDC’lerin kullanıma sunulmasının merkez bankalarının iş modeli üzerinde “önemli etkileri” olabileceği ve çeşitli riskler yaratabileceği belirtildi.

BIS Risk Yönetimi Danışma Grubu tarafından hazırlanan raporda, “Temel risklerden biri, merkez bankalarının iç kapasite ve becerilerindeki potansiyel boşluklardır.” ifadesine yer verildi. Grupta Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Meksika, Peru ve ABD merkez bankaları temsil ediliyor.

Rapor, merkez bankalarına CBDC risklerini tanımlamaya, değerlendirmeye, izlemeye ve raporlamaya yönelik süreçler oluşturmaya çağırıyor. Raporda, kriptoya güç veren dağıtık defter teknolojisi gibi en son teknolojilerin uygulanmasının yalnızca yüksek düzeyde uzmanlık gerektirmeyeceği, aynı zamanda merkez bankalarının şu anda yapmak için donanıma sahip olmadıkları teknik sorunları da çözmelerini sağlayacağı belirtildi.

BIS grubu merkez bankalarının dikkatli ve gerçekçi risk değerlendirmeleri yapmalarını tavsiye etti. Ayrıca raporda, araştırma ve tasarım aşamalarından CBDC’nin işleyişine kadar uygulanabilecek entegre bir risk yönetimi çerçevesi de önerildi.

Nubank’in blockchain altyapısı Paxos ile sağlanan hizmeti 1 milyon kullanıcıya ulaştı

KaynakCoinDesk