Japonya merkezli kart sağlayıcısı JCB, kurumsa blokzinciri girişimi Keychain ile birlikte geliştirilen yeni bir mikro ödeme çözümünü duyurdu.

Çözüm 5G ve IOT projeleri için makineden makineye (M2M) ödemeleri hedefliyor. Halen teknik araştırma aşamasında olan projenin bu yıl test edilmesi ve 2022’de üretime geçmesi planlanıyor.

M2M ödemelerinin en yaygın olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ödemenin insan müdahelesi olmadan yapılabildiği yol geçiş ücretleri. JCB’nin çözümü blokzinciri teknolojisinden de faydalanarak bu alan yönelik bir çözüm sunabilir.

MOBI birliği ve kripto para birimleri dışında M2M ödemelerini otomatikleştirmek için blokzinciri ve akıllı sözleşmelerin kullanılmasıyla ilgili birçok fikir teoride kaldı. Bu nedenle JCB ve Keychain detaylı testler yoluyla bazı zorlukları netleştirmeyi hedefliyor.

Geleneksel manuel ödemelerde, bir kişi bir geçiş ücreti veya aracı şarj etmek için ödeme yapar. Dolayısıyla, M2M ödemelerinin ilk adımı, sorumlu bir kişiyi cihazla ilişkilendirmektir, ancak kişinin başlangıçta bu ilişkilendirmeyi onaylaması gerekir.

Neden blokzinciri?

M2M ödemeleri çok hızlı yanıt süreleri gerektirir ve maliyetleri düşük olmalıdır. Bu nedenle JCB ve Keychain, tamamen merkezi bir ödeme çözümünün işe yaramayacağına ve bunun yerine katmanlanması gerektiğine inanıyor. Bu nedenle, işlem onayını etkinleştirmek için bulut ile fiziksel cihazlar arasında yer alan katmanlı bir sistem öneriyorlar. Blokzinciri bu konuda projeye yardımcı oluyor.

JCB ve Keychain, ilk olarak 2019’un sonunda, başlangıçta Keychain’in kimlik çözümleri için birlikte çalışmaya başlamıştı. Ayrıca JCB’nin bu zamana kadar çok sayıda başka blokzinciri girişimi de bulunuyor.

JCB blokzinciri tabanlı B2B ödeme çözümü üzerinde çalışıyor

KaynakLedgerInsights