JPMorgan, JPM Coin adı verilen blockchain tabanlı ödeme sistemi aracılığıyla programlanabilir ödemeleri ya da bir başka ifadeyle ödemelerin otomatik olarak yürütülmesini hayata geçirdi.

Onyx Coin Sistemleri başkanı Naveen Mallela, JPMorgan’ın blockchain iş birimi Onyx’in genel kullanılabilirlik için yeni özelliği başlattığını duyurdu. Mallela, “Bu, programlanabilirlik JPM Coin’in evriminde önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Programlanabilir ödemeler, işlemleri önceden belirlenmiş kurallara göre otomatikleştirerek manuel kontrol ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu da işlemleri hızlandırır ve hafta sonları, tatil günleri gibi piyasanın kapalı olduğu zamanlarda ekstra fon ayırma zorluğunu ortadan kaldırır.

Programlanabilir ödemeler JPMorgan’ın kurumsal müşterileri tarafından kullanılabilecek ve bu müşterilerin hazine işlevlerini geliştirmeyi amaçlayacak. Örneğin, faiz oranları yükseldiğinde bu özellik daha cazip hale gelebilir ve potansiyel olarak haznedarların mevduatlardan daha fazla gelir elde etmesine olanak tanıyabilir. Bu özellik ayrıca vadesi geçmiş ödemelerin ele alınmasında veya marj çağrılarının karşılanmasında da yardımcı olur.

JPMorgan, öncü ortağı Siemens AG ile 2021 yılında programlanabilir ödemeleri test etmeye başlamıştı. Alman teknoloji şirketi bu hafta olası eksiklikleri gidermek için programlanabilir ödemeleri kullanarak JPMorgan özelliğinin resmi lansmanını gerçekleştirdi. FedEx ve Cargill olmak üzere iki şirketin daha önümüzdeki haftalarda bu özelliği kullanması bekleniyor.

JPMorgan, kurumsal müşterilerinin blockchain tabanlı ödemeler yapabilmelerini sağlamak için 2019 yılında JPM Coin’i tanıtmıştı. Geçtiğimiz ay JPM Coin, günlük 1 milyar dolarlık işlem gerçekleştirerek bir dönüm noktasına ulaştı. Ancak bu miktar, JPMorgan’ın geleneksel platformları aracılığıyla her gün gerçekleştirdiği 10 trilyon dolarlık ödemeye kıyasla hala çok küçük. JPMorgan ayrıca JPM Coin ödeme sistemini gelecekte bireysel tüketicilere de genişletmeyi planlıyor.

JPM Coin günlük işlem hacminde 1 milyar doları görüyor

KaynakThe Block