Kazakistan Merkez Bankası, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) pilot uygulamasını başlattı ve bir dijital tenge ile ilk perakende ödemeyi yaparak bu gelişmeyi kutladı.

Yapılan resmi açıklamaya göre merkez bankası, dijital tenge’nin ilk sürümünü “pilot modda” başlatılan bir platformda, ancak ikinci kademe bankalar ve müşterileri şeklindeki gerçek kullanıcılarla gerçekleştirdi.

Kazakistan Ulusal Ödeme Kurumu (NPC) Başkanı Binur Zhalenov’a göre platform 2024 yılında büyük bir gelişim kaydedecek. Kazakistan şimdiden CBDC’yi plastik kartlara entegre etmek için Visa ve Mastercard’ın yanı sıra yerel bankalarla iş birliği yaptı. Zhalenov’un açıklamasına göre Apple Pay, Samsung Pay ve diğer cihazları kullanarak dünyanın her yerinden dijital tenge ile ödeme yapılabilecek.

Zhalenov ayrıca dijital tenge’nin akıllı sözleşmelerde, yenilikçi finansal hizmetlerde ve dijital varlık işlemlerinde kullanılabilecek programlanabilir potansiyelinin de altını çizdi. 2024 yılında CBDC gelişiminin çevrimdışı ödemelere odaklanacağını ve 2025 yılına kadar NPC’nin sınır ötesi ticarette dijital tenge’yi benimsemeyi beklediğini söyledi.

Dijital tenge’nin geliştirilmesine Şubat 2023’te başlanmış, ilk lansman tarihi olarak ise 2025 belirlenmişti. NPC, CBDC’nin geliştirilmesi ve uygulanmasına öncülük etmek üzere Eylül ayında kuruldu.

CBDC’nin hızla hayata geçirilmesine paralel olarak, Kazak yetkililer kripto piyasası üzerindeki incelemelerini sıkılaştırdı. Eylül ayında yerel medya Coinbase, Kraken ve diğer büyük uluslararası kripto borsalarına yerel bir lisans olmadan erişimde sorunlar yaşandığını fark etti. Ekim ayında, yerel kripto madenciliği operatörleri Başkan Kassym-Jomart Tokayev’e açık bir mektup imzalayarak madencilik faaliyetlerine yeni getirilen vergi oranlarının düşürülmesini istemişti.

BIS: Toptan CBDC’ler hiç olmadığı kadar yakın

KaynakCoindesk