Fast-food zinciri KFC, Orta Doğu bölgesindeki dijital reklamcılık ve medya satın alımları için blokzinciri teknolojisini kullanacağını açıkladı.

Şirket, reklam verilerinin şeffaflığını artırmayı ve sahtekarlık riskini azaltmayı amaçlıyor. Bu çözümü sunmak için de Omnicom pazarlama ajansı Hearts & Science MENA ile birlikte çalışacak.

Kızarmış tavuklarıyla ünlü KFC’nin dünya çapında 24.000’den fazla restoranı bulunuyor. BIA Danışmanlık Hizmetleri’nin verilerine göre fast food restoranlarının 2020’de yerel reklamlara  4,5 milyar dolar harcayacağı tahmin ediliyor. Statista’nın verilerine göre de 2024 yılına kadar dijital reklamcılık hacminin 465 milyar dolacağı öngörülüyor.

Düşük dönüşüm oranları reklamcılığın genel bir sorunu olabilir ancak en önemli sorunlarından birisi de reklam tıklamalarının sadece belirli bir yüzdesinin (%52) doğrulanabilmesidir. Bunun nedeni olarak kısmen reklamveren ve yayıncı arasında çok fazla aracı olması gösterilebilir. Bir kampanyanın çalışıp çalışmadığı konusundaki bu belirsizilik de para israfına yol açıyor. Öte yandan reklamların takip edilmesi zorluğu da sahtekarlık riskini artırıyor.

Blokzinciri teknolojisinden yararlanan KFC, reklam kampanyalarından gerçek zamanlı verilere ulaşmayı hedefliyor. Bu gelişmiş şeffaflık, firmanın marka görünürlüğünü artırmasını ve reklam dağıtımını izlemesini sağlayacak. Ortak bir reklam yerleştirme ve yayınlama veritabanı da dijital reklam tedarik zincirindeki sahtekarlık riskini azaltacak.

KFC’nin Bölge Pazarlama Sorumlusu Özge Zoralioğlu konuyla ilgili olarak: “Günümüzde pazarlamacılar verilerin orijinal kaynağı olan tüketicilere ulaşmalıdır. KFC blokzinciri teknolojisini kullanarak artık gerçek zamanlı verilerin gelişmiş görünürlüğünden ve güncel içgörülerden yararlanabilir” ifadelerini kullandı.

KaynakLedgerInsights