Blokzinciri teknolojisinin en çok finans sektörünü etkilediğini ve finans sektörü uzantılarında yıkıcı etkiler bıraktığını biliyoruz. Ancak blokzincirinin potansiyeli sadece finans sektörüyle sınırlı değil.

Dijital reklamcılıkta blokzinciri kullanımı oldukça benzersizdir. Geleneksel reklam platformları kullanıcıların tarayıcı alışkanlıklarını kullanıyor ve kişisel alanlarını istila ediyorlardı. Artık blokzinciri gibi bir teknoloji sayesinde reklamveren doğrudan hedef kitleye bağlanabilir ve işlemler daha güvenli hale gelebilir.

Peki blokzinciri teknolojisi en çok hangi reklamcılık alanını etkileyecek?

Veri yönetimi

İster reklamcı isterse yayıncı olun verinin değeri tartışılmaz. Artık blokzinciri teknolojisinin yardımıyla reklamverenler doğru anahtar performans metriklerini alabilir ve kampanya stratejisini daha isabetli bir şekilde çizebilir. Bunun yanı sıra veriler ağ üzerinden dağıtılır ve paylaşılır. Veri hırsızlığı ve değişiklik olasılığını da azaltır.

Sahtecilik önleme & Şeffaflık

Blokzinciri reklamcılık sektörüne son derece önemli bir özelik getirecek: Şeffaflık. Artık yayıncılar reklam vermek için hangi oyuncuların dahil olduğunu bilecek ve bu bilgler ağ üzerinden akacak.

Aracıların kalkması

Reklamverenlerin, reklamlar için geleneksel açık artırma tekniği yerine kullanıcılarla bağlantı kurma zamanı geldi. Blokzinciri teknolojisi ödeme yöntemleri ve bankalar gibi aracıları ortadan kaldırarak bu bağlantının kurulmasına yardımcı olabilir. Reklamcılıkta ise şu anda her reklam göstermek istediğinizde sizden ödeme talep eden Google ve Facebook gibi aracılar yer alıyor.

Reklamverenler doğrudan yayıncıyı / tüketicileri bağlayıp aracıları ortadan kaldırabilirse, medya satın alma süreci oldukça basit bir hale gelebilir.

Kitle hedefleme

Kampanyalar artık doğru veriye dayalı olacak. Bir reklam yalnızca hedef kitle belirli bir dizi koşulu karşıladığında görünür olacak. Hatalı tıklamalar veya video görüntüleme hileleri ise ücretlendirme dışı kalacak.

Blokzinciriyle reklamcılar doğru müşteri verilerini toplayabilecekler ve müşterileri için daha hassas kampanyalar yürütebilecekler. Böylelikle reklamverenlerin ihtiyaç duymadıkları tıklamalar ve gösterimler için ödeme yapmasına gerek kalmayacak.

Reklam sıklığı optimizasyonu

Aynı reklamı ne kadar sıklıkla görüyorsunuz? Şu anda kullanılan araçlarla bunu kontrol etmek güç. Ancak, blokzinciri destekli araçlarla, reklam sıklığını kontrol etmek ve reklam harcamanızı sınırlamak için erişim elde edebilirsiniz.

Veri güvenliği

Ülkeler artık GDPR’dan sonra veri gizliliğini oldukça ciddiye alıyor. Geleneksel tarayıcı davranışları kullanıcılara reklam gösterme nedeniniz olamayacak. Artık rızası olmadan şirket kullanıcıyı izleyemez ya da verilerini takip edemez.

Blokzincirinin şeffaf, izlenebilir ve güvenli yapısı bu konuda sektörü önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip.

Sosyal medya reklamları

Blokzinciri sayesinde doğrulayabileceğiniz verilere erişebilirsiniz. İzlenebilir olduğu için sahte haberlerin doğruluğu kolay bir şekilde kontrol edilebilir ve hızla yayılması önlenir. Akasha, Sapien, Soviall, Synereo, Indorse ve Steemit gibi blokzinciri tabanlı çözümler bunu uygulamaya koymuşlardı.

Her reklamcı verilerilerin ne kadar önemli olduğunu bilir. Blokzinciri verilerin değiştirilme riskini azaltarak güvenilir ve yüksek kaliteli veriler sunulmasını sağlar. Sadece bu açıdan bakılacak olsa bile blokzinciri teknolojisinin dijital reklamcılıkta yıkıcı bir etki bırakma potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.

KaynakYourStory