Telekomünikasyon şirketi Verizon, kurumsal hesap verilebilirlik çıtasını yükseltmek için tasarlanmış blokzinciri tabanlı haber odasını duyurdu.

“Tam Şeffaflık” adı verilen çözüm, şirketin kendi haber bültenlerini halka açık bir blokzincirinde yayımlayarak belgeliyor. Geçtiğimiz günlerde bu platform üzerinden ilk paylaşımını yapan şirket, okuyuculara haberin tüm versiyonlarını görme imkânı tanıyor. Verizon sözcüsünün Cointelegraph’a yaptığı açıklamaya göre şimdilik sistemde sadece metin değişilikleri takip edilebiliyor.

Son yıllarda sahte haberler ve manipülatif paylaşımlar birçok sorunu da beraberinde getirdi. Verizon’un paylaştığı basın bülteninde de bahsedilen Edelman Güven Barometresi‘ne göre insanların yüzde 57’si medyaya tamamıyla güvenemeyeceğini söylüyor. Bununla birlikte yüzde 76’lık bir kesim, yanlış bilgilerin silahlaştırılmasından dolayı endişeli. Verizon da bu sorunu işaret ederek paylaşılan haberlerde şeffaflığın önemini vurguluyor.

Verizon’un Baş Şletişim Sorumlusu Jim Gerace’in konuya yönelik açıklamaları şöyle: “İnsanları bilgiye tam anlamıyla bağlayan bir teknoloji şirketi olarak, ‘Tam Şeffaflık’ ürünümüzü pazara sunmaktan heyecan duyuyoruz. Bu ürün kurumsal hesap verilebilirliği ve güveni sağlamaya yardımcı olabilir. Dünyanın her yerinden, şeffaflığı en az bizim kadar önemseyen kuruluşları blokzinciri ile doğrulanmış iletişim uygulamalarını benimsemeye davet ediyoruz.

Verizon, platformun kurumsal şeffaflık ve sorumluluk için yeni bir standart oluşturacağını umuyor. Yapılan basın açıklamasına göre Verizon haber odasında yayınlanan tüm haber bültenleri, kriptografik ilkeler kullanılarak güvence altına alınacak ve bağlanacak. Böylece sonraki değişiklikler izlenebilir ve bağlama oturtulabilir olacak.

Blokzinciri teknolojisine yapancı olmayan Verizon, yeni çözümü için pazarlama şirketi Huge, blokzinciri tabanlı veri depolama şirketi MadNetwork ve kâr amacı gütmeyen blokzinciri konsorsiyumu AdLedger ile iş birliğine gitti.

New York Times sahte haberle mücadele için blokzincirini araştırıyor

KaynakCointelegraph