Telekomünikasyon devi Verizon, blokzincir teknolojisini kullanarak müşterilerine sanal SIM (vSIM) sunmak için bir patent aldı.

Şirkete ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından verilen patent fiziksel SIM kartların eşdeğer bir yazılım ile nasıl değiştirilebileceğini vurguluyor. Bu sistemin de blokzinciri tabanlı şifreleme yöntemi ile güvenliğinin sağlandığı belirtiliyor.

Başvuruda sistemin kullanımı ise şu şekilde anlatılıyor: Mobil ağa bağlı bir cihaz bir veya birden fazla vSIM’i ilişkilendirmek ve şebeke servislerini kullanmak için bir kullanıcı hesabı oluşturacak. Daha sonra ağda şebeke servisleri için bir vSIM sertifikası ve bir Uluslararası Mobil Abone Kimliği (IMSI) içeren blokzinciri kaydı oluşturulacak. VSIM sertifikası daha sonra kullanıcı hesabına bağlanacak ve müşterinin mobil cihazında etkinleştirilebilecek.

“Dağıtık fikir birliği ağı” na katılan modüller, Verizon’ın bir vSIM blok zinciri olarak adlandırdığı kayıtların listesini tutacak. Bu, zaman damgalı işlemler şifreli bir şekilde güvenli bloklarda saklanarak kötü niyetli kişilerin saldırılarına karşı korunacak. Patentte yer alan ifadeye göre vSIM blok zincirindeki kayıtlar, verimlilik için blokların “hasarsız ve değiştirilmemiş” olarak alınmasını sağlamak adına bir karma (hash) ağaç yapısında saklanacak.

Verizon vSIM’in kullanıcı hesabına bağlı olan cihazlar arasında transfer edilebileceğini ve birden fazla mobil cihazdan herhangi birine atanabileceğini de belirtiyor. vSIM geçici olarak diğer kullanıcılara da atanabilecek.