Dünya Ekonomik Forumu (WEF) dijitalleşme ve blokzincirinin tedarik zinciri kesintilerine nasıl yardımcı olabileceğine dair bir rapor paylaştı. Blokzinciri, COVID-19’un etkisine doğrudan çözüm olmasa da tedarik zincirinin görünürlüğüne yardımcı olabilir.

Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle yapılan karantina uygulamaları sunucu birçok tedarik zincirinde kesintiler yaşanmaya başladı. Dünya Ekonomik Forumu da dijitalleştirme ve blokzinciri teknolojisinin buna nasıl yardımcı olabileceğini dair bir çalışma yayımladı.

Dijitalleştirme argümanı genellikle verimlilikle olsa da artık şeffaflık konusu ön plana çıkıyor. Bir tedarikçinin ortağının sorun yaşadığını biliyorsanız, 1. kademe tedarikçinizde bir aksaklık olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Böylelikle şirktin alternatif düzenlemeler yapma şansı da doğar.

Anlaşılır biçimde tedarikçiler rekabet avantajını kaybetme ya da müşterilerinin onlara adım atma konusundaki endişeleriyle, ortaklarının ayrıntılarını paylaşma konusunda endişeli olabilirler. Bununla birlikte izinli blokzinciriyle, tedarikçinin kimliğini açıklamadan veri paylaşımı da düşünülebilir. Ya da tedarikçinin kimliğini paylaşmayı seçerse, bunu yalnızca istedikleri müşterilerle paylaşabilirler.

WEF şu anda yaşanan sıkıntıların gelecekte de yaşanabileceğini öngörüyor. Dolayısıyla bu tarz şeffaflık çözümlerinin şimdiden uygulanmaya başlaması taraftarı. Eğer COVID-19 salgınından öğrendiğimiz bir şey varsa o da buna hazırlıksız olduğumuzdu.

Dünya Ekonomik Forumu’nda blokzinciri üzerine odaklanmış bir ekip ve tedarik zincirini hedefleyen bir blokzinciri girişiminin yanı sıra sürdürülebilirlik için bir izlenebilirlik platformu da kuruldu. Hem tedarik zinciri şeffaflığını hem de sürdürülebilirliği birleştiren WEF, metaller ve madencilik sektörü için Glencore, Anglo American / De Beers ve Tata Steel’i içeren blokzincirini keşfetmek için bir grup başlattı.

Ayrıca WEF, kamu ve özel blokzincirleri arasında nasıl seçim yapılacağı ve kurumsal blokzinciri avantajlarının nasıl değerlendirileceği de dahil olmak üzere çeşitli raporlar yayınladı.

WEF’in yayınladığı raporun tamamına buradan ulaşılabilir.

Blokzinciri koronavirüs krizi için faydalı bir çözüm olabilir mi?

KaynakLedgerInsights