Yeni koronavirüs (COVID-19) salgını hızla yayılmaya devam ediyor. Tüm dünyada virüsün yayılması için çeşitli önlemler alınırken bu yönelik önermeler de geliştirilmeye çalışılıyor.

Yeni teknolojilerin bu krizin çözümüne yardımcı olması gündemdeyken blokzinciri teknolojisinin de adı sık sık anılıyor. Peki blokzinciri teknolojisi bu krize nasıl bir çözüm sağlayabilir?

Yapısı gereği blokzinciri teknolojisinin çok yöneli olduğunu söyleyebiliriz. Konsepti birçok farklı iş modeline ve odak noktasına kolayca uygulanabilir. Örnek verecek olursak, küresek tıbbı tedarik zincirlerini düzene koymak için blokzinciri kullanmak oldukça faydalı olabilir. Teknolojinin sunduğu şeffaf ve değiştirilemez yapısı tedarik zincirilerini doğru bir şekilde izlemek için önemli bir fırsat sunuyor.

Özellikle virüsün tedavi için kullanılan solunum cihazları söz konusu olduğunda blokzinciri bu konuda küresel kıtlıkların giderilmesine yardıcı olabilir.

Bunun yanı sıra farklı bölgeler arasındaki uyumsuzlukların da giderilmesine yardımcı olabilir.  Konuyla ilgili daha spesifik olursak, ABD ve AB’deki gereksinimler birbirinden farklı olabiliyor. Artık kaynaklara ve ekipmana olan talep her zamankinden daha yüksek olduğuna göre bu çelişen standartların ortadan kalkması gerekiyor.

Bunların hepsi uygulanması ve keşfetmesi ilginç konular olsa da ne yazık ki blokzinciri geçişi bir gecede olmayacak. Tıbbi tedarik zincirinin ele alınması gereken güvenlik sorunları olduğu konusunda kimsenin şüphesi yok. Blokzinciri teknolojisinin buna nasıl uyum sağlayacağı şu an herkesin aklındaki tek soru işareti. Özellikle sertifikasyon, ödemeler ve tedarikçi güvenilirliği konusunda çok sayıda seçenek araştırılmayı bekliyor.

Bu seçenekleri araştırmaya istekli ortaklar bulmak ise tamamen farklı bir tartışma konusu.

Bu zamana kadar koronavirüsle mücadele için blokzinciri teknolojisine yönelik bazı uygulamalar da geliştirildi. Bunlara göz atmak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Blokzinciri COVID-19 ile savaşta nasıl yardımcı olabilir?