Güney Kore merkezli telekomünikasyon şirketi KT (eski adıyla Korea Telecom) helal gıda takibi için blokzinciri tabanlı küresel izlenebilirlik platformu geliştiriyor. 

Firma bu sistemin, İslami yasalara göre üretilmesi gereken helal ürünlerin doğrulanmasını kolaylaştıracağını iddia ediyor.

KT bu sisteme uluslararası helal gıda doğrulama gruplarını dahil etmek için B-square Lab ve Kore Müslüman Federasyonu ile güçlerini birleştiriyor. Şu anda helal gıda paket üzerine yapıştırılmış logolar ya da belgelerle doğrulanıyor. Ancak İslami usullere göre gıda üretmenin daha pahalı hale geldiğini de göz önünde bulundurursak bu yöntemler dolandırıcılığa karşı oldukça savunmasız kalıyor.

Federasyona göre dünya genelinde 1,9 milyar helal gıda tüketicisi bulunuyor ve piyasan yaklaşık 3,64 trilyon değerinde. Bu nedenle gıda kaynaklı sertifikasyon için daha güvenilir yollar aranıyor.

Blokzinciri bu güvenilir yollardan biri. Teknolojinin değiştirilemez ve şeffaf yapısı tüketicilerin ürünlere güvenini artırabilir. KT ve ortakları sertifikaları dijitalleştirerek helal gıda üreticilerinin ürünlere QR kodu eklemesini sağlayacak. Böylelikle tüketiciler bu QR kodu aracılığıyla ürünlerin durumunu ve ne zaman ve nerede paketlendiği gibi çeşitli detayları görüntüleyebilecekler.

Blokzincir teknolojisi son zamanlarda tedarik zinciri süreçlerinin gözdesi olmuş durumda.

KaynakLedgerInsights