Kore’nin en kalabalık eyaleti olan Gyeonggi-do, KT’nin blokzinciri platformu GIGA Chain BaaS üzerinde bir video içerik hakları yönetimi hizmeti geliştiriyor. Kore’nin önde gelen telekom şirketlerinden biri olan KT, Gyeonggi-do ile bir konsorsiyum oluşturdu.

Covid-19 salgını nedeniyle birçok sanatçı, içeriklerini tanıtmak ve gelir elde etmek için Youtube ve diğer video platformlarına yönelmek zorunda kaldı. Ancak ana akım video platformlarıyla ilgili büyük bir sorun var. Özellikle küçük sanatçıların videolarının mülkiyet hakları üzerinde çok az korumanın olması içeriklerini kolayca kopyalanabilir yapıyor ve bununla ilgili kârlar genellikle dağıtılmıyor.

KT ve Gyeonggi’nin konsorsiyumu, blokzincirinde devlet tarafından finanse edilen gösteriler yaparak bu konuyu ele alacak. Yeni çözüm, kayıtlı performansları değiştirilemez token’lara (NFT’ler) dönüştürecek ve videonun ilgili tüm kârlarını sanatçıya dağıtacak. Bu da sanatçılara yeni bir gelir kaynağı sunacak ve içeriklerinin sahipliğinden kâr elde etmelerini sağlayacak.

Gyeonggi, özellikle Covid-19 yardım girişimleri söz konusu olduğunda blokzinciri uygulamalarına yabancı değil. Güney Kore hükümeti, herkese Covid-19 yardımı olarak 100.000 won ödemişti. Gyeonggi ve diğer bazı eyaletler, parayı tahsis etmek için yerel dijital para birimlerini kullandı.

Blokzinciri teknolojisinin sunduğu şeffaflık ve izlenebilirlik özellikleri içeriklerin fikri mülkiyetinin korunması için de oldukça uygun bir yapıya sahip. Son zamanlarda gazetelerde çeşitli içerik platformlarına kadar birçok kurumun korsan içerik problemini çözmek için blokzinciri teknolojisinden yararlanmak istediğini görüyoruz.

Japonya’da dijital içerik dağıtımı için blokzinciri kullanılacak

KaynakLedgerInsights