Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos, uzay endüstrisindeki fikri mülkiyet ihlalleriyle mücadele etmek için blokzinciri teknolojisini kullanacak.

Cointelegraph’ın haberine göre Roscosmos, Waves Enterprise blokzinciri platformuna dayalı bir fikri mülkiyet (IP) koruma çözümünü test etmeye başladı. IP Guard adı verilen blokzinciri tabanlı bu araç, Roscosmos ve diğer endüstri kuruluşlarına ait fikri mülkiyet ihlallerini tespit ediyor.

Roscosmos, bu aracı kullanarak IP verilerini bir veritabanını tutabiliyor ve doğrulayabilir. Ayrıca avukatlar, patent uzmanları ve denetçiler gibi fikri mülkiyet uzmanlarını da koordine edebiliyor.

Fikri mülkiyet son zamanlarda blokzinciri teknolojisinin sık kullanıldığı alanlardan birisi haline geldi. Teknolojinin şeffaf ve değiştirilemez yapısı, blokzincirine kaydedilen sahiplik geçmişi sayesinde diğer tarafların o mülkiyet üzerinde hak iddia etmesine ve kullanmasını önlüyor, böylelikle fikri mülkiyetin korunmasına yardımcı oluyor.

Roscosmos da teknolojinin bu alanında sunduğu faydalardan yararlanarak fikri mülkiyet haklarını korumak istiyor. Wave Enterprise’dan Igor Kuzmichev konuyla ilgili olarak: “Blokzincirinin en dikkate değer özellikleri, verilerin değişmezliği ve doğrulama olasılığıdır. Merkezi kayıtlar bu özellikleri sağlayamaz.” ifadelerini kullanıyor.

IP Guard’ın 2021 yazında tamamen piyasaya sürülmesi bekleniyor. Yeni araç şu anda beta testi aşamasında ve hizmeti test eden ilk organizasyon Roscosmos olacak.

ABD Gümrükleri fikri mülkiyet koruması için blokzincirini test ediyor

KaynakCoinTelegraph