ABD Gümrükleri ve Sınır Koruması (CBP), Amerikan şirketlerini fikri mülkiyet hakları (IPR) hırsızlığından korumak için ithal edilen ürünleri test ederek bir blokzinciri platformunun kavram kanıtlama çalışmasını (PoC) tamamladığını söyledi.

PoC, blokzincirinin tek bir platform kullanarak üreticiler, perakendeciler, hak sahipleri ve ithalatçılar gibi çoklu taraflar arasında güvenli iletişimi nasıl sağlayabildiğini gösterdi.

Fikri mülkiyet hakkı sahipleri, özellikle denizaşırı üretime erişim kolaylığı nedeniyle ürünlerinin kopyalanması riski altında yaşıyor. ABD Gümrükleri ve Sınır Koruması da sahte ürünlerin ithalatıyla mücadele etmek için blokzinciri kullanacak.

CBP Ticaret Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Brenda Smith konuyla ilgili olarak: “Fikri mülkiyet haklarını koruyarak Amerikan inovasyonunu ve yaratıcılığını desteklemek CBP misyonunun her zaman kritik bir parçası olmuştur. Bu pilot çalışma, ABD ekonomisi için geleneksel ticaret misyonumuzla yeni teknolojileri birleştirme potansiyeline sahip.” ifadelerini kullandı.

PoC, İçişleri Bakanlığı’nın Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından finanse edildi ve CBP Ticaret Ofisi tarafından test edildi. Yapılan açıklamada, kişisel verilerin ve ticari sırların şifreli anahtarlar kullanılarak güvenli tutulacağı ve blokzincirinin ticari işlemleri kaydetmek için değiştirilemez bir defter olarak hareket edeceği ifade ediliyor.

CBP, blokzincirinin bir ürünün lisansını açıkça tanımlamasını ve bağlantılandırmasını sağladığını ve böylece daha az fiziksel inceleme gerektirdiğini de söylüyor.

Bu gümrük projesi ABD hükümetinin blokzinciri teknolojisine yönelik birkaç projesinden biri. Bakanlık daha önce akreditasyon, siber güvenlik ve hammadde ithalatı gibi konularda da blokzinciri teknolojisi tabanlı çalışmaları fonlamıştı.

KaynakLedgerInsights