José Delbo

ABD merkezli çizgi roman şirketi DC Comics, serbest çalışan çizerlere yönelik yazdığı bir mektupta şirketin NFT pazarındaki fırsatları ve bu piyasaya nasıl girebileceklerini araştırdıklarını söyledi.

Aslında DC Comics’in böyle bir mektup yayınlamasının sebebi serbest çalışan çizerleri uyarmak. Geçtiğimiz haftalarda bir Wonder Woman NFT’sinin milyonlarca dolara satılması DC’yi harekete geçirmiş olacak ki mektupta da belirildiği üzere şirket, DC fikri mülkiyeti olan içeriklerin kişisel NFT olarak yayınlanmasını ve satılmasını istemiyor.

DC Comics, NFT olarak yayınlanamayacak içeriklere, çizerlerin kendileri için çizdikleri, DC’ye iş olarak yapmadıkları içerikleri de dahil ediyor. Ayrıca mektupta, birilerinin DC karakterlerini içeren bir NFT çizimi yaptırmak istedikleri takdirde şirkete haber vermeleri gerektiğini de belirtiyor.

DC Comics’in NFT pazarına girecek olması her ne kadar olumlu bir gelişme gibi değerlendirilse de serbest çizerlere yönelik yapılan bu uyarı farklı tartışmalara da yol açtı. NFT’lerin yapısı gereği bu tür eserler değiştirilemez ya da kaldırılamaz. Dolayısıyla ilerleyen dönemlerde NFT piyasasındaki fikri mülkiyet tartışmalarının ve DC gibi yayıncıların buna yönelik hamlelerinin ne olacağı merak konusu.

NFT pazarı büyük bir patlama yaşıyor. Dünyanın farklı yerlerinden binlerce içerik üreticisi eserlerini pazar yerlerinde satışa sunuyor. CyrptoSlam’in verilerine göre son 30 gün içinde ilk 10 pazar yerinde satılan NFT koleksiyon parçaları 475 milyon dolar değerine ulaştı. Bunun neredeyse 300 milyon dolarını ise NBA Top Shot oluşturdu.

NFT sanat eserleri satışı Aralık ayında zirve yaptı