NFT satışları söz konusu olduğunda genelde gelire odaklanmak gibi bir eğilim var. Cryptopunks ve Bored Ape Yatch Club (BAYC) gibi ünlü koleksiyonlar bu tarz listelerin başında geliyor. Söz konusu işlem hacmi olduğunda ise karşımıza bambaşka bir tablo çıkıyor.

CryptoSlam’in verilerine göre gelir bakımından zirveyi bırakmayan BAYC üzerinde, geçtiğimiz 30 günde 32,8 milyon dolar değerinde 296 NFT işlemi gerçekleştirdi. NFL All Day ise 15 milyon dolarla 482 bin işlem hacmini gördü.

NFL All Day’in yanı sıra fantezi futbol koleksiyonu Sorare ve NBA Top Shot gibi koleksiyonlar  da işlem hacmi bakımından iddialı sayılara çıkıyor. CryptoSlam’in verilerin göre en büyük 10 koleksiyonun 5’i spor, 3’ü ise oyunlarla ilgili.

Sorare, NFL All Day ve NBA Top Shot gibi koleksiyonların başarısını takımların hali hazırdaki büyük hayran kitlelerine bağlamak kolaya kaçmak olur. Her ne kadar hayranlar yardımcı olsa da bu koleksiyonlar rakiplerine kıyasla daha fazla inovasyon yapıyorlar.

Örneğin Dapper Labs, animasyonlu spor kartları koleksiyonu sunabilirdi. Şirket bunun yerine videoyu seçti ve finansal olarak çok daha kârlı çıktı. Farklı bir segmentte hizmet sunan Sorare ise satışa daha fazla teşvik eden bir iş modeli benimsedi. Onlarca yıldır var olan fantezi spor oyunları konseptini kullanan şirket, bunu NFT ve web3 ekosistemine uyarlayarak kullanıcıları elinde tutmayı başardı.

Geriye dönüp bakıldığında kolay gibi görünüyor, ancak Sorare’in ilk günleri çok az sayıda işlemlerle geçti. Buna karşın zaman içerisinde birçok futbol takımını kendisine çekmeyi başaran şirket bunun sonucunda geçtiğimiz yıl 680 milyon dolarlık bir yatırım turunu tamamlayarak 4,3 milyar dolar değerlemeye ulaştı.

Dapper Labs 305 milyon dolar yatırım aldı

KaynakLedgerInsights