Kurumsal sahtekarlıklarla mücadeleye adanan kar amacı gütmeyen kuruluş ‘Treadway Komisyonu Sponsorluk Kuruluşları Komitesi’ (COSO) blokzinciri teknolojisi konusunda rehberlik edecek.

Wall Street Journal’ın haberine göre COSO’nun 2020’nin ilk çeyreğinde gönüllü blokzinciri rehberliği yapması bekleniyor. COSO başkanı Paul Sobel’ın haber kaynağına yaptığı açıklamasına göre bu rehberlik, finansal hizmetlerdeki yöneticilere ve tedarik zincirlerinde blokzinciri teknolojisini kullanan şirketlere yönelik olacak.

Sobel konuyla ilgili olarak: “Bunu düzgün bir şekilde kontrol ettiğimizden emin olmak istiyorum çünkü mesele dağıtık defter teknolojileri olduğunda birçok farklı görüş ortaya çıkabiliyor. Bu kendi sisteminizde bulunan bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

1985 yılında kurulan COSO, beş özel sektör kuruluşunun ortak girişimi: Amerikan Muhasebe Derneği (AAA), Amerikan Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü (AICPA), Uluslararası Finansal Yöneticiler Enstitüsü (FEI), İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) ve Yönetim Muhasebeciler Enstitüsü (IMA).

COSO, şirketlerin dahili kontroller oluşturmak ve riskleri yönetmek için kullandığı rehberlik ve çerçeveler geliştiriyor. Kuruluş, 2000’li yılların başında muhasebe skandallarından sonra geliştirdiği ve 2017’de güncellediği gönüllü bir risk yönetimi çerçevesi ile tanınıyor.

COSO’nun gelecek rehberliği, şirketlerin uygun yönetişim önlemleri ve kontrolleri uygulamalarına yardımcı olmak için tasarlandı.

KaynakWSJ