Blokzinciri girişimi Mediledger ilaç tedarik zinciri için FDA blokzinciri pilotunun sonuçlarını yayınladı. Çalışmanın katılımcıları arasında ABD’nin en büyük üç toptancısının yanı sıra dünyanın en büyük ilaç şirketlerinin yedisi ve Walgreens, Walmart, FedEx gibi dağıtımcılar da yer alıyor.

Pilot çalışmanın amacı ilaçların üretici firmadan dağıtımcıya kadar olan yolculuğunu izleyebilmek. Bu noktada toptancılara, ilaç satışının büyük çoğunluğunda üreticiler ve dağıtıcılar arasında durdukları için kritik bir rol düşüyor. Üç büyük ABD toptancısı AmerisourceBergen, McKesson ve Cardinal Health, satışların yüzde 94’ünü oluşturuyor ve hepsi Mediledger’ın çalışmasına katıldı.

Diğer ülkeler ve bölgelerde ilaç tedarik zincirinde veri paylaşımı için merkezi bir yaklaşım seçiliyor. Ancak ABD ilaç sektörünün bunun yerine ürün geri çağırma gibi durumlarda hayat kurtarmak için verileri tüm taraflar arasında paylaşması gerekiyor.

Pilot çalışmanın sonucunda tek bir blokzinciri platformunun ‘makul bir maliyetle’ veri paylaşma hedeflerine ulaşmak için yeterince hızlı ve ölçeklenebilir olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca grup gizliliğe, gerçek verileri gizleyen ancak sorulara doğru ya da yanlış olarak yanıtlar sağlayan sıfır bilgi ispatı teknolojisini kullanarak ulaşabileceğini de buldu. Mediledger’ın çözümü, Ethereum’un kurumsal blokzinciri sürümünü kullanıyor.

Mediledger’ın çalışmasının sonuçlarından birisi de farklı takip ve izleme sistemlerinin birlikte çalışabilmesini sağlamak için standartlar gerektirdiğini vurguluyor. Mediledger katılımcılarının yüzde 54,5’i standart geliştirmenin 2019’da başlaması gerektiğini düşünürken geri kalanı 2020 diyor. Hiçbiri bunun daha fazla ertelenebileceğini düşünmüyor.

İlaç sektöründe yapılan sahtecilik ve bunların yol açtığı ürkütücü sonuçlar göz önüne alındığında blokzinciri teknolojisinin bu sorunu çözmesi için son derece kritik bir önem taşıdığını söyleyebiliriz. İlaç üreticileri ve dağıtımcıların istediği kadar, tüketiciler de ilaçları güvenli bir şekilde satın almak ve kullanmak istiyor.

KaynakLedgerInsights