Blokzinciri kullanarak ilaçların izlenebilirliğini sağlayan MediLedger’ın arkasındaki firma Chronicled, ilaçların tedarik zincirindeki sorunları çözmek için Deloitte ile işbirliği yaptığını duyurdu.

MediLedger‘ın ele aldığı başlıca sorunlardan birisi, eczaneler veya hastaneler toptancılara ilaç iade ettiğinde tedarik zincirlerine girebilen sahte ilaçlar. Geçmişte bu sahte ilaçlar yanlışlıkla yeniden satılmıştı.

Sistem iade edilen ilacın barkodları tarayarak orijinal üreticinin verileriyle karşılaştırarak ve blokzincirindeki ilaçlar hakkında bilgi depolayarak bunu düzeltmeye çalışıyor. Bu bağlamda, ABD’nin ilaç tedarik zincirlerinde daha iyi izlenebilirlik talep eden ve çeşitli kuralları olan İlaç Tedarik Zinciri Güvenlik Yasası’na (DSCSA) karşılık veriliyor.

MediLedger şu anda Amerika’nın en büyük üç toptancısıyla çalışıyor. Bunlar AmerisourceBergen, McKesson ve Cardinal Health. Böylelikle ilaç geri iadelerinin yüzde 95’i doğrulanıyor.

Chronicled ise bu hizmetin kapsamını genişleterek eczanelerin ve hastanelerin taklit ürünleri tespit etmesini sağlamasını istiyor. Projenin odağı ise COVID-19 tedavisi adı altında piyasada dolaşan sahte ilaçlar olacak.

İnsanlar umutsuz hale geldikçe ve talep arzı geçtikçe, yeni koronavirüsü tedavi edeceği yönündeki sahte ilaçlar pazardaki varlığını artırdı. Chronicled, hangi ilaçların orijinal olduğunu anlamak için blokzinciri tabanlı sistemini kullanarak hastanelerin ve eczanelerin daha iyi kararlar almasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Ancak binlerce hastane ve eczaneye yayılmak üç büyük toptancıyla çalışmaktan çok daha büyük bir ölçek. Bundan dolayı şirket daha hızlı ve sorunsuz bir uygulama sağlamak için Deloitte’in kaynaklarından yararlanmak istiyor. Bunun gibi işbirliklerini daha önce blokzinciri tabanlı ticari finans platformu Marco Polo ve Accenture arasında da görmüştük.

Blokzinciri teknolojileri yaygın olarak tedarik zincirinlerinde kullanılmaya başlandı. Teknolojinin sunduğu güven ve şeffaflık ürün tedariğini izlemeyi kolaylaştırırken sağlık sektörü gibi alanlarda bu fonksiyon çok daha kritik bir önem taşıyor. Özellikle COVID-19 sonrası insanları tedavi arayışı artında sahte ilaç piyasasındaki artış kaçınılmaz. İnsanların bu ilaçlardan zarar görmemesi için blokzinciri tabanlı teknolojilerin yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

Accenture ve Intel, ilaçların izlenebilirliği için blokzinciri kullanacak

KaynakLedgerInsights