Nikkei’nin haberine göre Japon lojistik şirketi Nippon Express, blokzinciri tabanlı lojistik sistemi geliştirmek için Accenture ve Intel Japonya ile birlikte çalışıyor. Nippon Express, 2021’de ilaç endüstrisinden başlayarak sistemi geliştirmek için 100 milyar yen’e (980 milyon $) kadar yatırım yapacağını söylüyor.

Şirket, sahte ilaçların ilaç tedarik zincirine girmesini ortadan kaldırmayı ve İyi Dağıtım Uygulamalarına (GDP) uygunluğu sağlamayı amaçlıyor.

Milyar dolarlık yatırım, depolar, kamyonlar ve bakımları da dahil olmak üzere farmasötik ulaşım ağını oluşturmak için kullanılacak. Intel nakliye sırasında sıcaklık kontrolünü sağlamak, RFID etiketleri takip etmek ve blokzincirini otomatik olarak güncellemek için sensörler ve IoT cihazlarını kullanacak. Nippon, Accenture’un ise projenin teknolojik yönünü ele alacağını söyledi.

Projenin lansmanı şu sıralar birkaç ülkenin de ilaç takibi için blokzincirini değerlendirdiği bir zaman denk geliyor. ABD’de, İlaç Tedarik Zinciri Güvenlik Yasası (DSCSA) aşamalar halinde uygulanıyor. 2019 aşaması, sahte ilaçların geri dönüşünü tanımlamayı ve izlemeyi amaçlıyordu. Birkaç ilaç firması da DSCSA gereksinimlerini karşılamak için çözümler geliştiriyor ve blokzinciri birçokları tarafından tercih ediliyor.  Mediledger ve IBM’in PhUN ağı bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Nippon oluşturulacak platformun, ürünlerin ithalatını, ihracatını ve bunların sağlık kurumlarına teslimatını takip edeceğini söylüyor. Temel olarak platform, üreticileri, toptancıları ve tıbbi kurumları tek bir platformda buluşturmayı hedefliyor. Buradaki kilit fayda, maliyet ve zamanın azalmasına neden olan manuel kontrol ihtiyacını azaltmak olacak. Platform başlangıçta ilaçlara odaklanırken, diğer ürünlerin taşınmasını izlemek için de kullanılabilir. Accenture ve Intel de ortaklıkları kapsamında bu platforma destek vermeye devam edecek.

Mediledger ilaç tedariği için blokzinciri testini tamamladı

KaynakLedgerInsights