Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki en büyük mikrofinans kuruluşlarından birisi olan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP), blockchain teknolojisini kullanarak dünya genelinde finansal kapsayıcılık sorununu çözmeye odaklanıyor.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP), Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki en büyük mikrofinans kuruluşlarından birisi ve Grameen Trust’ın saha ortağı. 2003 yılından beri, mikrokredi faaliyetlerini sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikrokredi Merkezi, dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlamış olduğu mikrokrediler ile Türkiye’nin bütün dar gelirli ailelerine, kadınlar vasıtasıyla uygun finansal hizmetler sunarak, onları kendi kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunmaları için teşvik ediyor. Bu sayede, ekonomik ve sosyal durumlarını geliştirmelerini ve finansal sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyor. Hâlihazırda, TGMP Türkiye genelinde 64 ilde ve 96 şubede faaliyet gösteriyor. TGMP’nin kredi ödeme istatistiklerine göre dağıtılan mikrokredi miktarı 875 milyon TL’yi aşmış durumda ve 185.000’den fazla dar gelirli kadının iş hayatına katılımını sağlamış.

TGMP, uluslararası mikrofinans sistemini etkileyecek çeşitli yenilikçi teknolojik çözümler üretiyor. Bu misyon doğrultusunda, TGMP, MicroCreditCoin (MCC) e-Pazar Yeri Platformu ile sosyal işletmecilik, mikrokredi, e-ticaret ve kripto para piyasalarını birleştirerek yoksulluğun olmadığı bir dünyaya katkıda bulunmayı amaçlayan bir platform ortaya koymayı hedefliyor. MCC e-Pazar Yeri Platformu, blokzincir teknolojisini mikrofinans alanında uygulayarak dünya genelinde finansal kapsayıcılık sorununu çözmeye odaklanıyor. MCC e-Pazar Yeri Platformu, finansal katılımın önündeki engelleri kaldırmayı ve banka hesabı olmayan bireylerin finansal hizmetlere erişimini sağlamayı hedefliyor. MCC e-Pazar Yeri Platformunun temel amacı, kârı en üst düzeye çıkarmak yerine iyiliği en üst düzeye çıkarmak olarak tanımlıyor. Bu noktada organizasyon Nobel Barış Ödülü Sahibi Prof. Muhammad Yunus’un, “Para kazanmak bir mutluluktur, diğer insanları mutlu etmek ise süper mutluluktur” ifadesini kendisine bir rehber olarak belirlemiş durumda.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı hakkıda daha fazla bilgiyi web sitelerinde bulabilirsiniz.