Norveç Merkez Bankası, dijital para birimi (CBDC) deneylerinin dördüncü aşamasının sonuçlarını paylaştı. Rapora göre şu anda perakende bir CBDC’ye ihtiyaç yok, ancak koşullar bunu değiştirebilir.

Norges Bank tarafından yapılan açıklamaya göre CBDC araştırmalarının 5. aşaması 2025’in sonuna kadar tamamlanacak. Banka bu aşamada temel CBDC gereksinimlerini, işlev, teknik ve güvenlik gereksinimleri, düzenlemeler ve lansman planı üzerine duracak.

Bu araştırmalar perakende CBDC için yapılacak, ancak aynı zamanda toptan CBDC için de benzer bir çalışma yürütülecek.

Perakende CBDC’ler söz konusu olduğunda Norges Bank, para biriminin ikame edilmesi ve ödeme sistemleri üzerindeki ulusal kontrolün azalması risklerinden endişe duyuyor. Yabancı para birimi stablecoin’ler de dahil olmak üzere kripto para birimlerinin yaygın olarak benimsenmesi durumunda bu gerçekleşebilir. Alternatif olarak, stablecoin’ler olsun ya da olmasın, ortada bir BigTech ödemeleri tehdidi var.

Rapora göre bu senaryolarda bile, perakende bir CBDC’ye yalnızca özel sektörün tokenize mevduatlar gibi programlanabilir işlevselliği mümkün kılan bir alternatif sunmaması durumunda ihtiyaç duyulacak.

Dijital euro’dan bir risk olarak bahsedilmesine rağmen, Norges Bank’in raporu kendi CBDC’si için dijital euro altyapısını kullanma olasılığını da göz önünde bulunduruyor. Banka kendi altyapısını geliştirmenin tedarikçilerle çok büyük bir işbirliğine gitmeyi gerektireceği için bu ihtimali değerlendiriyor.

Sonuç olarak rapor, mevcut hazır CBDC çözümlerinin ihtiyaçlarını karşılamayacağına inanıyor. Bununla birlikte, 5. aşama raporları teslim edildiğinde, daha olgun ve uygun hazır tekliflerin mevcut olacağı umuluyor.

Araştırmaların sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kore Merkez Bankası Başkanı CBDC’nin tanıtımını “aciliyet” olarak görüyor

KaynakNorges Bank