Blokzinciri teknolojisi, ödeme sektöründe sınır ötesi ödemeler, döviz (FX) ödemeleri, kart ödemeleri gibi pek çok alanda birden fazla uygulamaya sahip. 

Blokzinciri teknolojisinin sunduğu değiştirilemezlik, güvenirlilik, şeffaflık ve izlenebilirlik gibi özellikler ödeme sektörü için de son derece faydalı olabilir. Bu sektördeki bazı blokzinciri uygulamalarına değinelim.

Uluslararası uzlaşma

SWIFT, 34 bankayla birlikte blokzincirini Nostro mutabakatı için kullanılıp kullanılamayacağını değerlendirmek adına bir kavram kanıtı çalışmasını (PoC) başarıyla tamamladı. Bu PoC sonrasında blokzincirinin, tüm katılımcı bankalar tarafından küresel olarak benimsenmesi durumunda otomatik gerçek zamanlı likidite izlemeyi ve mutabakatı etkili bir şekilde destekleyebileceği sonucuna varıldı. Yani blokzinciri teknolojisi, uluslararası bankalar tarafından mutabakat süreci için kullanılabilir.

Kart ödemeleri

Kartlı ödemeler alışveriş yapanlar için kolay bir nakitsiz ödeme yöntemi olabilir ancak satıcılar için yüksek bir işlem ücreti söz konusu. Bunun nedeni ise edinen, ödeme ağ geçidi, takas ve ihraççı olarak kategorize edebileceğimiz birden fazla aracının bulunması. Blokzincirinde herhangi bir merkezi otorite bulamadığı için tüm bu aracılar ortadan kaldırılabilir. Bu da hizmet ücretleri ve işlem ücretleri için daha az ödeme yapmak zorunda olan satıcılara yardımcı olur ve karşılığında müşterilere daha yüksek indirimler sunulmasını sağlar.

Sınır ötesi ödemeler

Sınır ötesi ödemeler yaparken de devreye birçok aracı dahil oluyor. Bu da hızın düşmesine maliyetlerin ise artmasına sebep oluyor. Mastercard bu konuya yönelik gönderen ve alan bankayı aracılar olmadan doğrudan bağlamak için mevcut yerleşim ağıyla birleşen blokzinciri tabanlı bir çözüm geliştirmişti. Benzer şekilde R3, hızlı ve uygun maliyetli ödemeler sağlamak için dağıtık defter teknolojisini kullanan gerçek zamanlı bir uluslararası ödeme çözümü oluşturmak için 22 banka ile birlikte çalıştı.

Ticaret finansı

Bir alıcı ile satıcı arasındaki ticaretin finansmanı, ister yerli ister aracı olsun, ticareti mümkün kılan farklı finansal ürünler kullanan birden fazla aracı banka yoluyla yapılıyor. Akıllı sözleşmeler aracılığıyla bu süreç daha verimli bir hale getirilebiliyor. Ticaret koşullarını doğrudan blokzincirine kod olarak yazıp yürüten bu sözleşmeler, koşullar karşılandığında ödemeleri otomatik olarak gerçekleştirebiliyor. Koşul örneği olarak mal sevkiyatının alınmasını gösterebiliriz.

KaynakRTinsights