Eğitim sektöründe blokzinciri kullanımı kayıt tutma ve eğitim ücreti ödemelerinin ötesine geçiyor.

Kripto para birimlerine güç veren teknoloji olarak tanıdığımız blokzinciri teknolojisinin, zaman geçtikçe farklı sektörlerde de potansiyelinin olduğu fark edildi. Eğitim sektörü de bunlardan bir tanesi.

Yetkililer ve eğitim kurumları halihazırda sistemdeki bazı temel değişiklikleri ileri sürmeye başladılar. Cornell ve Georgetown Üniversiteleri de dahil olmak üzere birçok tanınmış ve yenilikçi üniversite artık blokzinciri teknolojisine odaklanan programlar sunuyor.

Bununla birlikte, küresel organizasyonlardaki olağan eğitim programlarının yanı sıra, blokzincirinin küresel eğitim sistemini dönüştürmesinin başka yolları da var.

Kayıt tutma

Blokzincirinin eğitim sektöründeki en büyük uygulamalarından biri, dereceler, sertifikalar, diplomalar vb. dahil olmak üzere eğitim kimlik bilgilerinin dijitalleştirilmesi. Bu tür kayıt tutma, kimlik bilgilerinin güvenliğini önemli ölçüde artırabilir ve bunları doğrulamak için aracıya gerek kalmaz.

Ayrıca, eğitim organizasyonlarının akreditasyonu için de blokzinciri teknolojisi uygulanabilir.

Verimlilik

Şüphesiz üniversiteler için blokzinciriyle depolanan kimlik bilgileri geleneksel eğitim sektörünün yaklaşımı üzerinde zaten büyük bir gelişme. Ancak bu uygulama yönteminin bir sonraki adımı sanal transkriptlerin oluşturulması olacak. Bu transkriptler, bir kişinin tarihinin eğitim faaliyetleri ve kazanımları hakkındaki tüm bilgileri içerecek.

Bu uygulama, özgeçmiş sahtekarlığını azaltacak ve öğrenci transferlerini hızlandıracaktır. Genel olarak blokzinciri destekli sanal transkriptler, birçok iç süreci düzene sokacak ve eğitim organizasyonları için verimliliği artıracaktır.

Ödeme kolaylığı

Yüksek öğreniminize kripto para birimleri ile ödeme yapmak çılgınca gelebilir. Yine de bundan birkaç yıl sonra gerçek olabilir. 2014 yılında, New York King’s College, bitcoin’i ödeme olarak kabul ederek bu alanda öncü oldu.

Çalışmalar için ödemelerin işlenmesi çok fazla emek ve zaman gerektiriyor. Finans kurumları, burs veren şirketler, eğitim kurumları ve hükümetler de dahil olmak üzere birçok tarafı içerir.

Yeni iş modelleri

Kayıt depolama, güvenlik ve verimliliği artırmaya odaklanan kullanım durumlarının yanı sıra, blokzinciri teknolojisinin eğitim sektöründe kullanılabilecek çok fazla potansiyeli var. Blokzincirinin çığır açan uygulamalarından biri de yeni iş modellerinin oluşturulmasıdır.

Bu stratejiyi takiben, Woolf Üniversitesi blokzinciri ile çalışan ilk ‘sınırsız’ üniversite olmayı hedefliyor. Üniversite, Cambridge ve Oxford’dan bir grup akademisyen tarafından kuruldu.

Bu kar amacı gütmeyen kuruluş blokzinciri ve akıllı sözleşmelere dayanacak. Bunlar, öğretmenler ve öğrenciler arasındaki ilişkinin temeli olacak.

Kaynake27