Eğitim artık büyük ölçüde çevrimiçi hale geldi. Blokzinciri teknolojisi ise bu eğilimi güvence altına almak, korumak ve büyütmek için önemli bir rol oynayabilir.

Pandemi öncesinde de hızla büyüyen çevrimiçi eğitim, pandemi sonrası çok daha fazla gündeme gelmeye başladı. Önceden bireysel eğitimler ve kişilerin kendilerini istedikleri alanda geliştirmesi için sıkça kullanılan bir yöntem olan çevrimiçi eğitim artık devlet dahil olmak üzere birçok köklü eğitim kurumunun da gündeminde.

COVID-19 salgınının hızlandırdığı bu ivme, bazı kurumların kalıcı olarak çevrimiçi eğitime geçmesine de neden olabilir. Kalıcı olmasa bile, karantina günlerinin hayatımıza soktuğu sosyal mesafe kavramı ve hijyen, sanal ortamda yapılan derslerin artmasına yol açacaktır.

Tabii çevrimiçi derslerin artması birtakım riskleri de beraberinde getiriyor. Bilgisayar korsanları ve kötü niyetli şahıslar çevrimiçi eğitimlerin avantajlarını kötüye kullanabiliyor. Kişisel bilgilerin güvenliği bu açıdan oldukça kritik bir önem taşırken sahte diplomalar ve sertifikalar gibi de sıkıntılar baş gösterebiliyor. Blokzinciri teknolojisi de bunu önlemek adına mükemmel bir teknoloji olabilir.

Sertifika ve Diploma Güvenliği

Eğitim sonrası verilen sertifikalar, birçok bireyin ilk etapta o eğitimi almasının nedenlerinden biri. Çevrimiçi eğitimlerin ve tekliflerin sürekli artması bu tür sertifikaların alınmasını hayli kolaylaştırdı. Aynı şekilde, kimlik hırsızlığı ve diploma sahteciliği gibi suçlar da artış gösterdi.

Blokzinciri teknolojisi bu tür vakaların önüne geçebilir. Akreditasyonu kaydetmek, zaman içindeki değişiklikleri izlemek, kimlik bilgilerinin ve derecelerin anlık olarak doğrulanmasını sağlamak için blokzinciri tabanlı bir sisteme sahip olmak iki farklı açıdan fayda sağlayabilir; teknolojinin sunduğu şeffaflık ve blokzinciri ile güvence altına alınmış kayıtlar.

Blokzinciri teknolojisinin sağladığı şeffaflık bu sertifikalar üzerinde oynama yapılıp yapılmadığını, orijinalliğini ve hangi kuruma ait olduğunu ispatlayabilir. Böylelikle çevrimiçi eğitim dönemine girdiğimiz bu yıllarda alınan sertifikalar ve diplomaları güvenli bir şekilde saklayabiliriz. Halihazırda bunu yapan birçok kurum da mevcut.

Örnek verecek olursak, Güney Kore’de bir üniversite COVID-19 nedeniyle mezuniyet törenini gerçekleştirmeyip diplomaları blokzinciri teknolojisini kullanarak online olarak vermeyi teklif etmişti. Bunun yanı sıra ülkemizde belgem.io aracılığıyla yine blokzinciri teknolojisi kullanılarak eğitim sertifikaları dağıtılmıştı. Online eğitimler bu ivmesini sürdürdüğü sürece blokzinciri teknolojisi özellikle kişisel verilerin korunması nedeniyle sık sık gündeme gelecek gibi görünüyor.

Blokzinciri eğitim sektörünü nasıl dönüştürecek?