Güney Kore’deki Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (POSTECH) yeni mezunlarına diplomalarını blokzinciriyle veriyor.

Üniversite yönetimi, koronavirüs tehdidini göz önüne alarak öğrencilerin mezuniyet töreninde toplanmasının artık güvenli olmadığına inanıyor. Bu nedenle yönetim, etkinliği ertelemek yerine, öğrencilere diplomalarını online olarak alma seçeneği sunmaya karar verdi.

7 Şubat’ta, POSTECH’in 828 yeni mezunu, blokzincirinde saklanan diplomalarına bağlı bir QR kodu içeren e-posta mektubu alacak. Diplomalar blokzinciri tabanlı sertifika hizmeti “broof” tarafından oluşturuluyor. Mayıs 2019’da Koreli ICONLOOP firması tarafından başlatılan bu hizmet, kullanıcıların ICONLOOP’un genel blokzinciri ağı üzerinden çevrimiçi sertifika yayınlamasına, yönetmesine ve görüntülemesine izin veriyor.

POBTEK yetkilisi konuyla ilgili olarak MBN’e verdiği demeçte: “Yeni korona virüsünden sonra düzgün bir mezuniyet töreni yapmak neredeyse imkansız hale geldi. Bu çözümle birlikte bir öğrencinin diploma almak için okulu ziyaret etmesine gerek kalmayacak. Blokzinciri teknolojisi ile güvenli bir dijital derece elde edebilecek.” ifadelerini kullandı.

POSTECH daha önce Haziran 2019’da broof’un teknolojilerini kullanarak bir blokzinciri kursunun mezunlarına sertifikalarını blokzinciri aracılığıyla vermişti. Geleneksel çevrimiçi diplomalarla karşılaştırıldığında blokzinciri tabanlı sertifikalar, sahteciliğe veya değişikliğe karşı dayanıklı. Alıcılar bilgilerine ancak şifrelenmiş yollarla erişebilirler.

Blokzincirini eğitim sertifikalarında kullanan başka yüksek öğrenim kurumları da bulunuyor. Son olarak MIT Media Lab’ı örnek gösterebiliriz. Laboratuvar, Bitcoin blokzincirinde kriptografik olarak imzalanmış sertifikaları saklamak ve yönetmek için bir dizi araç geliştiriyor.

KaynakTheBlock