Artık Akdeniz’deki bir “Blokzinciri Adası” olarak bilinen Malta’da, blokzinciri üzerine yüksek lisans yapmak da mümkün olacak.

Malta Üniversitesi’nin Blokzinciri ve Dağıtık Defter Teknolojileri üzerine olan yüksek lisans programı bu Ekim ayında başladı. DLT’ye özel bu yüksek lisans programına 35 öğrenci kaydolmuş durumda.

Malta’nın ülke çapında blokzincirine dair her şeyi benimsemeye çalışmasının ikinci yılındayız. Nisan 2017’de Başbakan Joseph Muscat, Malta’nın blokzinciri teknolojisine yönelik planlarını açıklayıp bu alanda küresel bir lider olmak istediklerini ve blokzinciri adası olarak anılacaklarını belirtmişti. Birçok devlet bu teknolojilere yönelik nasıl bir yaklaşım gösterileceği konusunda ağırdan alırken Malta’da her şey devlet desteği ile birlikte hızlı bir şekilde ilerledi.

Milletvekilleri blockzinciri dostu yasaları hızlı bir şekilde meclisten geçirerek ülkeye dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance gibi şirketleri çekmeyi başardı.

Yeni yüksek lisans programıyla birlikte ise bu alana yönelik profesyonel iş gücü ihtiyacının ve bilgi eksikliğinin giderilmesi hedefleniyor.

Malta’nın Dijital İnovasyon Kurumuna da başkanlık yapan Yüksek Lisans Programı Direktörü Joshua Ellul, CoinDesk’e DLT öğrencilerine zaten ulaşmış olan 15 şirketin yanı sıra, hükümet tarafından yürütülen blokzinciri sözleşmelerine, projelerine ve girişimlerine yüksek talep olduğunu söyledi.

Şirketlerin iyi yetişmiş ve blokzincirine aşina adaylar aradıklarını vurgulayan Ellul, bu yüksek lisans programıyla gelecekte Blokzinciri Adası’nı yönetecek ve geliştirecek adayların yetişeceğini söylüyor.