İlk olarak kripto para birimlerine güç veren teknoloji olarak tanıdığımız blokzinciri teknolojisini genellikle finans ya da tedarik zinciri alanında sunduğu çözümlerle biliyoruz. Bu sefer ise evlat edindirme süreçlerinde kullanılacak.

Genellikle Bitcoin ile ilişkilendirilen teknoloji artık birçok farklı sektörde birçok farklı kullanım senaryosuyla birlikte karşımıza çıkıyor. İşlemlerin, anlaşmaların ve sözleşmelerin güvenli bir şekilde yapılmasını ve kaydedilmesini sağlayan dijital bir defter olan blokzinciri bu sefer de çocuk sahiplendirme süreçlerinde kullanılmak isteniyor.

Blokzinciri, çok sayıda belgeye ve bürokrasiye dayalı olan çocuk evlat edindirme süreçlerini dijitalleştirmek için kullanılacak. Malta hükümetinin aldığı bu kararın güvenliği artırması ve hata yapma riski azaltması bekleniyor.

Aile Bakanı Michael Falzon ve Dijital Ekonomi Parlamento Sekreteri Clayton Bartolo, blokzinciri yoluyla çocukların çıkarlarını korumak için sürecin kolaylaştırılacağını söyledi. Falzon bu girişimin evlat edinilen çocuklar ve aileleri için oldukça önemli bir gelişme olduğunu vurguluyor. Bakan, bu yılki pandeminin evlat edinme sayısı üzerinde olumsuz bir etki bıraktığını da sözlerine ekledi.

Bartolo da blokzinciri teknolojisini kullanarak evlat edindirme süreçlerini dijitalleştirmenin, hükümetin ‘dijital Malta’ vizyonunu tamamladığını söylüyor. Bartolo’ya göre blokzinciri bu karmaşık süreci basitleştirerek güvenliği ve iç huzuru artıracak.

Blokzinciri teknolojisinin şeffaf yapısı, izlenebilirliği ve sunduğu güvenlik bu tarz işlemlerdeki bürokrasiyi ve kağıt kullanımını ortadan kaldırarak süreçleri önemli ölçüde hızlandırıyor. Aracıların ortadan kaldırılmasını sağlayan teknoloji, böylelikle maliyetleri de azaltmış oluyor. Uzun süredir “Blokzinciri Adası” olarak bilinen Malta, dijitalleşme vizyonunda blokzincirini kullanmaya devam ediyor.

Malta’da blokzinciri üzerine yüksek lisans imkanı

KaynakTimesOfMalta