Dağıtık, merkezi olmayan yapısı sayesinde geleneksel ürün ve hizmet sunma yollarını dönüştüren blokzinciri teknolojiisi, hayatımızı kolaylaştırabilecek görünmez teknolojilerden birisi.

Teknik olarak blokzinciri, izinli ya da izinli olmayan bir ağ üzerinde şeffaf bir şekilde denetlenebilen bir dağıtık veritabanıdır.

İşletmeler için blokzinciri, aracıların yardımı olmadan akranlar arasındaki işlemleri, değerleri ve varlıkları taşımak için kullanılan bir takas ağıdır.

Yasal olarak ise blokzinciri, daha önce güvenilen varlıkların yerine geçen işlemleri doğrular.

Blokzinciri, bürokrasiyle mücadelede ve kamu sektöründeki işlemlerin şeffaflığının sağlanmasında bir araç olarak kullanılabilir. Bürokrasi genellikle Avrupa Birliği çapındaki yatırımlara engel olabiliyor. Teknoloji, ilgili taraflar arasında ortak bir dağıtık defter kullanarak ve gerçek zamanlı bilgileri paylaşarak bürokrasinin azaltılmasına katkıda bulunuyor.

Blokzinciri tabanlı bir çözümler, düşük güven seviyesine sahip birden fazla tarafın birbiriyle işlem yapması gereken durumlar için iyi bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Halihazırda büyük şirketler ve girişimciler kamu sektörünün çeşitli hizmetleri için blokzinciri teknolojisine dayalı çözümler sunuyor.

Blokzinciri teknolojisinin bazı kullanım örnekleri:

Eğitim

Blokzinciri üniversitelerin akreditasyon durumunu doğrulamak için kullanılabilir. Avrupa Komisyonu şu anda Europass Dijital İmzalı Kimlik Bilgileri projesi kapsamında bu çözümü araştırıyor.

E-devlet

Estonya hükümeti, başka yerde yaşayan yabancıların Estonya’da şirketlerini yönetebilecekleri ve belgeleri dijital olarak imzalayabilecekleri bir e-ikamet programı yürütüyor. Tüm Estonya vatandaşlarına ve e-sakinlerine, birden fazla kartın yerine geçebilecek blokzinciri altyapısı tarafından desteklenen, şifreli bir dijital kimlik kartı verilir. Bunlar ehliyet, sigorta poliçe kartları, kredi kartları ve banka kartları yerine kullanılabilir.

Dijital Kimlik

Everisin KayTrust’ı buna bir örnek: GDPR ile uyumlu olan bu proje kullanıcılara, ehliyetlerinden üniversite diplomalarına kadar güvenli bir bilgi portföyü sunmayı amaçlayan kimlik tanıma çözümü sunuyor.

Blokzinciri teknolojisi birçok özel şirketin ilgisini çektiği gibi son zamanlarda devlet kurumlarının da üzerine eğildiği bir konu oldu. Teknolojinin aracıları ortadan kaldırması zamandan ve maliyetten tasarruf ettirirken şeffaf ve güvenilir yapısı da kurumların kritik süreçlerine blokzinciri teknolojisini uygulamaları sağlıyor.

KaynakEveris