Proofstack (Eski adıyla Copyrobo) ve BLASEA (Blockchain Association Eurasia) Rospatent’in (Rusya Patent Ofisi) özel daveti üzerine 16-17 Nisan 2018 tarihlerinde, IP ve Blockchain teknolojileriyle ilgili iki ayrı sunum gerçekleştirdi.

Proofstack Kurucu ortağı Kadir Kurtuluş; telif ve patente konu çalışmalar başta olmak üzere, tüm dijital kayıt işlemlerine uluslararası geçerlilik ve legalite sağlayabilen Blockchain temelli hizmetlerinden sunumunda bahsederken, BLASEA Başkan Yardımcısı Hasan Kurtuluş; Blockchain teknolojisi ile mümkün hale gelen AB Dijital Kayıt Birliğine benzer, Dünya dijital kayıt birliğini Blockchain teknolojisi temelinde, ilgili ülkeler ve kurumlar nezdinde kurma fırsatı ve ortak kripto para birimleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Rusya Patent Ofisi’nden davet

Şimdiye kadar Vietnam, Singapur, Dubai, Bahreyn, Moskova, İstanbul, San Francisco ve Newyork’da sunumlar gerçekleştirerek aynı sene içerisinde Techcrunch ve Smart Dubai Ofis tarafından uluslararası ödüllere layık görülen Proofstack, son bir (1) sene içerisinde 3. defa Rus Devlet otoritelerinde, özel davet alarak; Rusya’nın Silikon Vadisi Skolkovo ve Rusya Devlet Duma’sından sonra, Rusya Patent Ofisi’nin (Rospatent) organize ettiği Blockchain konferansında sunum yaptı.

BRICS ve diğer ülkelerin patent ofisleri de katıldı

Blockchain ve IP konulu konferans, Rospatent öncülüğünde; Rus Bakanlıkları (Dışişleri, Savunma, Ekonomi, Vergi, İletişim, Eğitim), WIPO, Avrasya Patent Ofisi ve BRICS ülkelerinin Patent Ofisleri gibi etkili kurumların da desteğiyle Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşti.

Konferansın amacı, fikri ve sınai haklar özelinde blockchanin teknolojisinin kullanım alanlarının belirlenmesi; yasal mevzuat ve yazılım geliştirme noktaları başta olmak üzere avantaj ve dezavantajlarının ortaya çıkarılması ve yeni çözümler için iş birliği ortamının oluşturulmasına yönelikti.

Proofstack’in “Tek Platformdan Global ve Yerel Yasal Deliller” çözümü ilgi çekti

Konferansa davet edilen Blockchain girişimleri telif ve patente konu çalışmaların korunması, yedeklenmesi, gizliliği vb bir çok noktada farklı çözüm önerileri sunarken en fazla ilgiyi Proofstack çekti çünkü diğer girişim veya önerilerin aksine sadece Proofstack; aktif olarak kullanımda olan, uluslararası ödüller alan, satışa geçen, sektörün profesyonel şirketleri ile iş birliği protokolleri imzalayan ve en önemlisi yasallık noktasında fark yaratan çözümlere sahip girişim konumundaydı.

Proofstack sunumunda, Blockchain teknolojisi ve mevcut mevzuatlarının uyum zorluğuna vurgu yapan Kadir Kurtuluş; “Milyonlarca kullanıcıya sahip ciddi kurumlar, geleceğin olası mevzuatlarına göre hareket edemeyeceklerinden, Blockchain çözümleri noktasında hızlı ilerleme kaydedemiyorlar ya da başarısızlığa uğruyorlar. Bu noktada dünyada sadece Proofstack’in; Android, iOS ve Web uygulamaları üzerinden, Yasal Yetkili Otoriteleri ve Blockchain Protokollerini (BTC, ETH, LTC) tek bir platform da toplayarak, global ve yerel yasal deliller oluşturulmasına aracılık edebiliyor olması fark yaratan etkili bir çözümdür” açıklamalarını yaptı.

BLASEA’dan Blockchain temelinde, Dünya Dijital Kayıt Birliği kurma daveti

Rospatent etkinliğini de ilgi çeken bir diğer konuda BLASEA’nın yaptığı AB Dijital kayıt birliğine (eIDAS,910/2014) alternatif Dünya dijital kayıt birliğinin Blockchain temelinde ilgili ülke ve özel kurumların ortaklaşa iş birliği ile oluşturulabilmesi fırsatı ve bu fırsata yönelik İstanbul’da düzenlenecek etkinliğe davetti.

Dağıtık yapısı sayesinde en önemli kayıt teknolojilerinden biri olan Blockchain’i, global sistemin bağımsız güven otoritesi olarak tanımlayan Hasan Kurtuluş;

“Global ve birliksel projelerde kayıt birliğinin oluşturulabilmesi Blockchain teknolojisi ile mümkün; özellikle maliyet, insan kaynakları, know-how ve rekabet noktalarında sağlanabilen avantajlar veya azaltılan riskler nedeniyle, ülkelerin ve özel şirketlerin global ve birliksel projeler önceliğinde Blockchain stratejisini oluşturması sağlıklı ve uzun vadeli bir yoldur.” açıklamasını yaptı ve sözlerine İstanbul’daki etkinlik daveti ile devam etti, “Proofstack kurucuları olarak, Blockchain teknolojisinin mutfağındayız, buradan elde ettiğimiz tecrübeden hareketle, geleceğin birliksel projeler üzerinde şekilleneceğini öngörüyoruz, bu nedenle ülkeler veya özel şirketler nezdinde; hukuk, teknoloji, tecrübe, inovasyon ve network bileşiminde BLASEA’nın iş birliklerine aracı ve yardımcı olmasını umuyoruz. Bu iş birliğine yönelik kurgulanan İstanbul’daki “Blockchain: Dünyanın Dijital Kayıt Birliği” etkinliğine hepinizi bekliyoruz.”