Blokzinciri Birliği (Blockchain Association) tarafından yaptırılan ‘Dijital Varlık İnsan Kaynakları Eğilimler Raporu’ sektördeki istihdam eğilimlerini analiz ediyor.

Dijital varlık endüstrisi 2016’da yeni başlayan bir girişim kümesinden 2019’da 20.000 çalışanı ile yüksek büyüme gösteren profesyonel bir alana dönüştü. Araştırmalar, büyümenin yoğunlaştığını ve profesyonellerin yüzde 85’inin borsalar, kalkınma firmaları veya madencilik firmaları tarafından istihdam edildiğini ortaya koydu.

Şu anda sektörde 100 veya daha fazla çalışanı bulunan 48 firma yer alıyor. En büyük işveren bir Asya borsası olan Huobi Global, onu da diğer iki borsa OKEx ve Coinbase izliyor. 100’den fazla çalışanı olan işverenlerin yaklaşık yüzde 46’sı dijital varlık borsaları.

Rapora göre en büyük işverenlerin yaklaşık yüzde 67’si ABD dışında ikamet ederken, ikisi ise içerde faaliyet gösteriyor. Coinbase, ABD’deki çalışan sayısı ile en büyük şirket olarak listede yer alıyor. Bunu Ethereum girişim stüdyosu ve geliştirme firması ConsenSys takip ediyor.

2019’da token satışı başlatan projelerin yaklaşık yüzde 40’ı Singapur merkezliydi. Bu, Singapur’un iş dünyası uygulamaları ve ilerici hükümeti ile tanınmasının bir sonucu olarak gösterilebilir. Tokenlarını yayınlayan 37 şirket, çoğu perakende olan yatırımcılardan 160 milyon dolardan fazla para topladı.

The Block’un anket bulgularına göre, firmaların çoğu düzenleyici belirsizliğin ABD’de faaliyet gösterme yeteneklerini kısıtladığına inanıyor. Singapur, ilave pazar payı kazanmaya ve trend devam ederse sanayi istihdamı, yatırım ve buna karşılık gelen gelir için bir merkez haline gelmeye devam edecek.

Anket, firmaların yüzde 91’inin ABD’de dijital varlık ve blokzinciri işletmelerinin işletilmesine ilişkin belirsiz düzenlemeler ve yönergeler gibi giriş engelleri olduğunu ortaya koyuyor. Firmaların yüzde 43’ü düzenleyici belirsizliğin faaliyetlerine külfetli yasal maliyetler getirdiğini söylüyor. Katılımcıların yüzde 91’inin ABD’li politika yapıcılardan düzenleyici netlik istiyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.