Rusya Maliye Bakanlığı 2024 yılından itibaren dijital ruble pilot uygulamalarına katılacağını açıkladı. Devlet Duması ise Merkez Bankası’nın toptan CBDC yerine perakende dijital parayı kullanma kararından üzüntü duyduklarını belirtti.

Geçtiğimiz hafta Rus haber ajansı Interfax, milletvekillerinin merkez bankasının 2021’de toptan bir CBDC yerine perakende bir dijital para birimiyle devam etme kararını geri püskürttüğünü bildirmişti. Milletvekilleri, Batı’nın yaptırımlarını bertaraf eden sınır ötesi ödemeler için toptan CBDC kullanmak istiyorlar.

Devlet Duması konuyla ilgili olarak: “Dijital rublenin uygulanan modeli perakende olup, nüfusun ve işletmelerin ödeme kabiliyetlerini genişletmeyi amaçlamaktadır. Komiteler bazı yabancı ülkelerin, sınır ötesi kullanım amacıyla bankalar arasında toptan ödemelere yönelik başka bir dijital para birimi oluşturma denemeleri yaptıklarını not ediyor. Toptan bir dijital para modeline yönelmek, Rusya Federasyonu’nun, dünya çapındaki merkez bankalarının toptan dijital para projeleri deneysel aşamadayken avantajı elinde bulundurmasına yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullanıyor.

Milletvekilleri, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve BRICS içerisinde toptan bir CBDC kullanma potansiyeline sahip olmak istiyorlar. Bakanlığın CBDC pilot uygulamalarına ilişkin duyurusu, geçtiğimiz hafta Rusya Merkez Bankası başkanıyla yapılan toplantının ardından geldi.

Gizlilik, CBDC’lere yönelik önemli bir endişe kaynağı

KaynakLedger Insights