Rusya’nın en büyük bankası Sber, bireysel yatırımcıların bu aydan itibaren platformunda dijital finansal varlıklara (DFA) erişebileceğini açıkladı. 2021 yılında Rusya, öz sermaye ve borç dahil olmak üzere tokenize edilmiş geleneksel varlıkları ve metaller gibi gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonunu kapsayan, ancak kripto para birimlerini dışarıda bırakan düzenlemeleri uygulamaya koymuştu.

Banka, bireysel yatırımcıları hedefleyen bir yatırım puanlama sistemi oluşturdu. Bunun bir kısmı ihraççının kalitesini anlamayı içeriyor. Amaç, bireysel yatırımcıların platforma ek likidite getirmesi. Sber, ilk dijital finansal varlığını geçen yıl Temmuz ayında, faktoring faturalarından oluşan bir paket olarak piyasaya sürmüştü. Bu yılın başlarında ise bankanın ilk tokenize altın varlıklarını tanıttı.

Rusya’nın mega bankası beş DFA lisans sahibinden biri. Bu yıl Alfa Bank ve Masterchain de ona katıldı. Masterchain, FinTech Association tarafından işletilen ve VTB Factoring ile tokenize edilmiş bir varlık çıkaran blockchain ağı. Ayrıca, inşaat halindeki konutların her metrekaresine bağlı token’lar çıkarmak için emlak geliştiricisi G-Group ile birlikte çalışıyorlar.

Sber ayrıca merkezi olmayan finans (DeFi) konusuna da odaklanmış durumda. Sber’de Blockchain Laboratuvarı’nın eski başkanı Oleg Abdrashitov, “Platform, akıllı sözleşmeler, yeni ürünler dağıtabilecekleri ve merkezi olmayan finans (DeFi) ile şu anda sahip olduğunuza benzer şeyler yapabilecekleri geliştiricilere açık olacak” demişti.

Blockchain kimlik doğrulama platformu Tokenproof – Adidas iş birliği duyuruldu

KaynakLedger Insights