Blokzinciri teknolojisi birçok sektörü dönüştürmeye devam ediyor. Kripto para birimlerinin yükselişiyle hayatımızdaki yerini güçlendiren bu teknoloji, günümüzde bir hizmet olarak da yoğun talep görüyor.
Blokzinciri günümüz itbariyle sayısız sektörde kullanılmaya başlandı. Bu sektörler arasında tarım, sağlık, tedarik zinciri yönetimi, eğitim, finans, oylama, yönetim gibi alanları sayabiliriz.
Blokzincirinin popülaritesi, hem özel hem de kamu sektörlerinde yaygın olarak kabul edilmesini ve uygulanmasını sağladı. Bununla birlikte, sıfırdan bir blokzinciri ağı oluşturmak sadece zaman alıcı değil aynı zamanda oldukça maliyetli. Bu, firmaların bir hizmet olarak blokzinciri sağlamaya başladıkları yerde yeni bir sektörün kapanmasının nedeni olarak gösterilebilir. Peki bir hizmet olarak blokzinciri nasıl çalışır?
Bir hizmet sağlayıcı olarak blokzinciri, işletmenin ihtiyacını anlamaktan ve daha sonra blokzincirini mevcut ağlarına uygulamak veya gerekli verileri blokzincirine aktarmaktan sorumludur. Servis sağlayıcı daha sonra blok zinciri korumaktan, destek ve güvenlik sağlamaktan sorumlu olur.
Servis sağlayıcılar genellikle bu kurumsal blokzincirlerini Bitcoin, Corda, Ethereum, Quorum ve diğerleri gibi açık kaynaklı yazılımların üstünde geliştiriyorlar. Bir hizmet olarak blokzinciri, sadece işletmenin verimliliğini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda müşterilerin teknolojide ustalaşma konusunda endişelenmelerine gerek kalmamasını sağlar.
Hizmet olarak blokzinciri servisi sunan en iyi uygulamalara Amazon AWS, Bloq, Symbiont, Blockstream ve Tzero’yu örnek gösterebiliriz.
Bir hizmet olarak blokzinciri merkeziyetsiz olmaya doğru ilerledikçe daha yüksek bir talep görecek. Neredeyse her sektör için blok zinciri çözümlerinin mevcut olması, merkezileşme nedeniyle yaratılan sorunlardan kaynaklanıyor olması, blokzinciri kullanımını daha da artıracak. Blokzinciri çözümlerinin, kripto para birimi ve merkezi olmayan finansmanın ardından bir sonraki büyük şey olması bekleniyor.