Pek çok alanda olduğu gibi Blockchain gücünü sosyal fayda amaçlı projelerde de gösteriyor. Üstelik çevresel tehlikeler, yoksulluk, mülteciler gibi çeşitli sosyal problemler için geliştirilen projelerin pek çoğu şimdiden faaliyete geçmiş durumda.
Breakermag, kâr amacı gütmeyen organizasyonların geliştirdiği ve kullandığı Blockchain projelerini derleyerek 73 projenin kimliğini ve özetini sunan bir çalışmaya imza atmış. Çalışma esnasında sadece bir fikir değil, çalışan bir prototip veya ciddi anlamda gelişme kaydetmiş projelerin seçilmesine özen gösterilmiş. Kripto varlıklara odaklanan projelerin çoğunu da çalışma dışında bıraktıklarını belirtiyorlar.
Sosyal etki için blockchain kullanan 193 kuruluşu değerlediren, Nisan 2018 tarihli, Stanford İşletme Enstitüsü’nün raporuna göre bu projelerin yüzde 74’ü hala “pilot” aşamasında. Bu projelerin birçoğunun bu kadar erken gelişim evrelerinde olması çalışmayı gerçekleştiren ekibi seçim yapmak üzere kullanacakları kriterler bulma noktasında zorlamış. Bu yüzden yaklaşım basit tutulmuş; her organizasyonun üç kategoriden en az birinde güvenilirlik göstermesi beklenmiş. Bu kategoriler; somut eylem (herhangi bir faaliyete başlanmış mı?), maddi gelir (elde etmişler mi veya sağlamışlar mı?) ve/ya büyük isimler (güvenilir isimler projede yer alıyor mu?).
Yapılan liste için alt kategoriler ise şöyle belirlenmiş; Yatırım ve Bağış Projeleri, Çevre Odaklı Projeler, Gıda ve Trım Projeleri, Cinsiyet ve Cinsellik Projeleri, Devlet Projeleri, Sağlık ve İlaç Projeleri, Kimlik ve Bankacılık Projeleri, Bilgi ve Eğitim Projeleri.
Bu çerçevede lsitelenen 72 projenin lsitesine ve özetlerine buradan ulaşabilirsiniz.