İlk olarak 2008 yılında Bitcoin gibi bir kripto para birimini mümkün kılan sanal defter olarak ortaya çıkan blokzinciri, son yıllarda şeffaf ve merkezi olmayan yapısının anlaşılmasıyla bilikte farklı sektörde faaliyet gösteren birçok kurumun ilgisini çekti.

Tedarik zinciri, sağlık, finans, eğitim gibi birçok farklı sektörü dönüştürme potansiyeli olan teknoloji, oy saymaktan çevreyi korumaya kadar topluma fayda sağlayan alanlarda da kullanılabilir.

  • Temiz Enerji
Alternatif enerji, iklim değişikliği ile mücadelenin merkezi bir parçasıdır, ancak herkesin elde etmesi zor olabilir. Bazı bölgelerde yerel elektrik şebekeleri yeşil enerji seçeneği bile sunmayabiliyor. Yapsalar bile bu, aşırı maliyetli olabilir.
Blokzinciri ise bu sorunu ortadan kaldırıyor. Şeffaf, izlenebilir ve ücretsiz eşler arası işlemler sunan teknoloji, insanların başkalarına güvenli bir şekilde ve ortada bir aracı olmadan ödeme yapmasına izin veriyor. Blokzinciri ödemelerini kullanarak insanlar topluluk tarafından işletilen mikro ızgaralar oluşturmak için hem merkezi ızgaraları hem de kredi şirketlerini aradan çıkartabilirler.
  • Bağışların Güvenliğini Sağlama

Blokzinciri, kâr amacı gütmeyen kuruluşların bağış toplaması için de en iyi yöntemlerden birisi. Geleneksel ödemelerde bağışçılar, paralarının doğru yere gidip gitmediğinden emin olamayabiliyorlar. Hal böyle olunca birçok insan güvenemediği için bağış yapmaktan kaçınabiliyor.

Blokzinciri teknolojisi sayesinde ise bir işlemin her adımı takip edilebiliyor. Böylece bağışınızın nereye gittiği ve ne için kullanıldığından emin olabiliyorsunuz. Bu şekilde bir yardım kuruluşuna yaptığınız bağışın güvenliğinden emin olabiliyorsunuz.

  • Demokrasiyi koruma

Blokzinciri teknolojisi demokratik süreci optimize etmeye bile yardımcı olabilir. Geleneksel yöntemlerde oyları saymak ve takip etmek zor olabiliyor, bu da demokrasi yolunda bir engel oluşturuyor. Blokzinciri yardımıyla oy kullanmak ise seçimleri daha istikrarlı ve ölçülebilir hale getirebilir. Teknoloji, merkezi olmayan şifrelenmiş bir yapıya sahip olduğundan dolayı işlemler izlenebilir ve bozulmaz.

  • Finansal katılım
Önemli satın alma işlemleri banka kayıtları veya kredi puanları gibi bir çeşit sigorta gerektiriyor. Bu işlem, satıcılar için işleri daha güvenli hale getirse de banka kullanmayan kişiler dışarda kalabiliyor. Blokzinciri ise her iki tarafa yardımcı olabilir.
Blokzinciri işlemleri, işlem ücretlerinin olmaması veya kimlik kanıtı sağlama gereği gibi özellikleri nedeniyle alıcıya faydalı. Satıcılara ise satın alam işlemlerini doğrulayarak yardımcı oluyorlar, böylelikle onlar da kandırılmadıklarından emin oluyorlar. Her iki taraf da blokzinciri işlemlerini manipüle edemiyor. Bu da işlemleri daha güvenli hale getiriyor.
  • Geliştirilmiş İlaç Takibi

Sağlık sektöründeki blokzinciri girişimleri, herhangi bir sektördekinden çok daha yüksek potansiyele sahip. En umut verici çözümlerden birisi de şirketlerin aşı gibi ilaçları izleme şeklini geliştirmek için blokzinciri teknolojisini kullanması.

Birçok ilaç dikkatle izlenen ortamlarda saklanmalı ve gönderilmeli. MediLedger Projesi gibi girişimler, birçok farklı veritabanında bu bilgileri taraflarla paylaşırken ilaçları izlemek için de blokzincirini kullanıyor. Bunun gibi yenilikler hayat kurtaran aşıların ve diğer ilaçların, sağlık kurumlarına güvenli ve zamanında ulaşmasını sağlayacaktır.
  • Düşük Gıda Kontaminasyonu

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl yaklaşık 600 milyon insan kontamine gıdalardan dolayı hastalanıyor. İnsanlar gıda kalitesini daha iyi takip ederek bu kontaminasyonu önleyebilirler. Tıpkı ilaçları izlemek için blokzincirinin kullanılması gibi, gıda üretimi de tedarik zinciri boyunca blokzinciriyle izlenebilir.

Üçüncü taraflarla yapılan izlemelerde hata yapılabilir. Ürünleri izlemek için blokzinciri kullanmak daha güvenilir bir yöntemdir, çünkü hiçbir şekilde kayıtları manipüle edilemez. Böylelikle hem üreticiler hem de tüketiciler gıda kalitesinden emin olabilirler.

Blokzincirini, kripto para birimleri için değerli bir araç yapan şeyler, onu çeşitli kullanım için de ideal bir hale getirdi. Gelişmiş teknoloji ve testlerle, blokzinciri uygulamaları daha yaygın kullanım görecek ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye yardımcı olacak.

Kaynakinnotechtoday