Başkan Yardımcısı Chu Mei-lie’ye göre Tayvan Merkez Bankası, toptan (wholesale) merkez bankası dijital para birimine (CBDC) ilişkin teknik bir çalışmayı tamamladı.

Chu yaptığı açıklamada, bankanın artık odak noktasının CBDC platformunun tasarımının iyileştirilmesi konusunda halktan, devlet kurumlarından, endüstriden ve akademiden geri bildirim toplamak için anketler yürütmek olduğunu söyledi.

Chu, geleneksel finans kurumlarının gerçek dünya varlıklarını dijitalleştirme konusunda giderek daha fazla denemeler yapması nedeniyle CBDC’lerin “tokenizasyon için operasyonel temel görevi görebileceğini” söylüyor. Ancak Chu, bu yeniliklerin aynı zamanda finansal istikrar, tüketicinin korunması, kara para aklamayı önleme tedbirleri ve pazar bütünlüğü açısından da önemli riskler oluşturabileceği konusunda uyardı. Chu’ya göre finansal denetim kurumları, tokenizasyonun gelişme eğilimine yanıt olarak ilgili düzenleyici önlemleri dikkate almalı.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, küresel merkez bankası grubu Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan gelen yeşil ışıkla desteklenen bankalar arası ve perakende ödemeler için CBDC’lerin yararlarını değerlendiriyor. Pandemiden bu yana CBDC konusuna ciddi bir eğilim gösteren merkez bankaları bu teknolojinin yararları konusunda hemfikirken, yaratabileceği sorunlar için de çözümler geliştirmeye çalışıyor. Şu anda özellikle Çin, CBDC konusunda yaptığı testler ve denediği kullanım senaryolarıyla diğer ülkelerden bir adım önde görünüyor.

İtalya ve Kore Merkez Bankaları CBDC konusunda iş birliği yapacak

KaynakCoinDesk