Küresel madencilik grubu BHP, Tesla ile bir nikel tedarik anlaşması imzaladığını duyurdu. BHP, blokzinciri kullanarak uçtan uca hammadde izlenebilirliğine odaklanmak ve pil tedarik zincirini daha sürdürülebilir hale getirmek için Tesla ile iş birliği yapacak.

Avustralya merkezli BHP, piyasa değeri açısından dünyanın en büyük madencilik firmasıdır. Rakiplerine kıyasla düşük karbon ayak izine sahip olduğunu iddia eden Nickel West operasyonundan Tesla’ya nikel tedarik edecek.

Nikel, elektrikli araçlar için pil yapımında kullanılan önemli bir metaldir. Yakın gelecekte Tesla, madencilik firmalarının sorumlu üretim uygulamaları göz önüne alındığında, Avustralya’dan gelen pil hammaddelerine yılda 1 milyar dolardan fazla harcama yapacak.

Blokzinciri, metal ve mineral üretiminin kalıcı, değiştirilemez bir tedarik zinciri kaydı sağlamak için kullanılmak isteniyor. Bu da son tüketicilerin madencilikte sürdürülebilir ve sorumlu kaynak bulma uygulamalarını izleyebileceği ve doğrulayabileceği anlamına geliyor. Bir blokzinciri uygulaması, gizli veya rekabetçi bilgileri korurken sorumlu kaynak sağlama kanıtlarının paylaşılmasına da izin verebilir.

İzlenebilirlik çözümleri için blokzinciri kullanmak, madencilik endüstrisi için yeni bir haber değil. Ekim 2019’da Glencore ve Tata Steel de dahil olmak üzere önde gelen 7 madencilik ve metal şirketinin, sorumlu kaynak kullanımını sağlamak için Dünya Ekonomik Forumu tarafından desteklenen bir blokzincir konsorsiyumu oluşturduğu görülmüştü. IBM ayrıca, tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için Ford, VW ve Volvo’nun katıldığı Sorumlu Kaynak Kullanımı Blockchain Ağı’nı oluşturmak için RCS Global ile de ortaklık kurdu. Öte yandan Bu yıl Glencore, China Molibdenum Co (CMOC) ve Eurasian Resources Group (ERG) tarafından kobalt izlenebilirliği için de yeni bir konsorsiyum oluşturuldu.

Makyaj malzemelerinde kullanılan mika blokzinciri ile izlenecek

KaynakLedger Insights