Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde geliştirilen CertifyIST uygulaması, akademik dünyada Blockchain kullanımı için çarpıcı bir örnek olma niteliği taşıyor.
Blockchain üzerinde geliştirilen proje haberleri pek çok ülkeden yansımayı sürdürüyor. Türkiye’de de son dönemde artan çalışmalar, akademik dünya ile Blockchain teknolojisinin nasıl bir arada kullanılabileceğini gösteren çarpıcı bir örnek olma niteliği taşıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde geliştirilen CertifyIST uygulaması, diploma, sertifika ve transkript gibi belgelere zaman kaybetmeden ulaşılmasını sağlayacak. İlk olarak üniversitenin BAU International University Washington D.C kampüsünde hayata geçen uygulamanın detayları hakkında bilgi veren BAU BlockchainIST Merkezi Direktörü Dr. Öğr Üyesi Bora Erdamar, “Washington D.C’deki ilk mezunlarımızın diplomalarından başlayarak hemen akabinde bütün öğrencilerimizin, sertifika, diploma ve öğrenimlerine dair her türlü belgenin tutulabileceği bir uygulama çıkardık. Hem mobil hem de web sitesi uygulaması olarak geliştirilen CertifyIST, bu anlamda üniversite bünyesinde yapılan ilk diploma ve Blockchain projesidir. Şu ana kadar da dünyada çok prestijli üniversitelerin bu konuda projeleri oldu.” yorumunu yapıyor.
Sahte diplomaların önüne geçilecek
Uygulamanın, öğrencilerin belgelerinin kolay ve güvenli bir şekilde saklanabileceği, yeri geldiğinde istenilen kurum ve kişilerle paylaşılabileceği bir ortam sunduğunu belirten Dr. Erdamar, CertifyIST’in üç ana kurum ve kişinin işine yarayacağını belirtti:
“Birincisi, üniversiteler arasındaki iletişimde öğrencilerin kaybolan belgelerinin yeniden istenmesi durumunda bir vakit kaybı söz konusu. Diplomayı yeniden almanız gerektiğinde bununla ilgili geçen süre yaklaşık iki ya da üç hafta. Dolayısıyla bu süreyi çok kısaltan bir uygulaması olacak projemizin. İkincisi, Türkiye ve dünyadaki genel bir problem sahte diplomalar. Bu çok önemli bir konu. Bu proje Blockchain tabanında gerçekleştirildiği için uygulama ile sahte diplomaların önüne geçmiş oluyoruz. Bu uygulamanın içerisindeki akıllı kontratlar özelliği sayesinde diplomaların sahtesinin üretilmesi mümkün olmayacak. Ancak sadece izin verilen kurumun o diplomayı çıkardığını ispatlamış oluyoruz. Dolayısıyla uygulama hem kaybolan hem de sahte diplomaların önüne geçmek için kurumların ve öğrencilerin işine yarayacak.”
Diğer üniversiteler de sisteme katılacak
“Günümüz iş dünyasında bu belgelerin trafiği bürokratik açıdan zaman kaybına yol açmakta.” diye konuşan Dr. Öğr. Üyesi Bora Erdamar, “Bu anlamda işe başvurulan kurumların belgeleri çok hızlı bir şekilde elde ederek süreci de hızlandırmaları mümkün olacak.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Bora Erdamar, “CertifyIST uygulamasının en önemli amacının öncelikle İstanbul daha sonra tüm Türkiye çapında diğer üniversitelerin de katılımıyla büyümesi, projenin dünyaya duyulmasını sağlayacaktır. Bahçeşehir Üniversitesi’nin Washington D.C Kampüsü’nde başlayan uygulamaya, diğer kampüslerimizdeki öğrencilerle devam edeceğiz. Buraya önce Türkiye’den diğer üniversitelerin eklenmesiyle sonra dünyadaki diğer üniversitelerle kurulacak konsorsiyum sayesinde uygulamanın dünya çapında yayılması için elimizden geleni yapmak istiyoruz” dedi.