Avrupa Komisyonu, sosyal ağlarda ve medyadaki içeriklerin güvenilirliğini kontrol etmek adına blokzinciri teknolojisini kullanmayı amaçlayan ‘TruBlo’ projesine liderlik etmesi için Worldline’ı seçti.

AB’nin Horizon 2020 fonlarıyla desteklenen proje, üç araştırma çağrısı üzerinden 450’ye kadar teklifi değerlendirecek. Bunlardan 45’i bir miktar fon alacak ve dokuzu tamamlanana kadar finanse edilecek.

Program, yüksek teknoloji şirketlerinin yanı sıra akademiden araştırmacılara ve geliştiricilere açık olup, blokzinciri üzerinde güven ve itibar modelleri geliştirmeye, kullanıcı tarafından oluşturulan gerçek içeriğin şeffaflığını ve güvenilirliğini artırmaya yönelik mekanizmalara odaklanıyor.

Worldline Iberia’nın Ar-Ge yöneticisi ve TruBlo projesinin grup koordinatörü Toni Paradell konuyla ilgili olarak: “Uygulanan dokuz proje, herhangi bir cihazdan bireyler tarafından oluşturulan içerik değişimini güçlendiren güven modelleri oluşturmanın anahtarı olacak. Eğer teknolojileri hayatımızın bir parçası haline getirmek ve çevik, etkili, güvenli bir dijital dönüşüm ortamı sağlama yeteneğimizi artırmak istiyorsak bu oldukça önemli.” ifadelerini kullandı.

Çoğu Horizon 2020 projesinde olduğu gibi, araştırma bir pan-Avrupa konsorsiyumunu içeriyor. Diğer katılımcılar arasında, blokzinciri hızlandırıcılarını işleten İspanyol blokzinciri konsorsiyumu Alastria, F6S, Alman medya şirketi Deutsche Welle ve aynı zamanda inovasyon laboratuvarları işleten Atina Teknoloji Merkezi (ATC) gibi isimler yer alıyor.

Avrupa Komisyonu’nun Yeni Nesil İnternet (NGI) girişiminin bir parçası olan proje özellikle dijital medyadaki yanlış haber ve bilgi kirliliğine çözüm sunmayı hedefliyor. Son yıllarda bu amaça blokzinciri teknolojisini kullanan projelerin sayısı da arttı. En bilinen örneklerinden birisi de New York Times’ın çözümü.

New York Times sahte haberle mücadele için blokzincirini araştırıyor

KaynakLedgerInsights