Kendi kendine öğrenen, kendi kendini optimize eden bir blockchain girişimi olan Velas, saniyede 30.000 işlemi destekleyebilecek şekilde kendini ölçekleyebilen bir platform olma iddiasına sahip.

Cointelegraph’da yayınlanan bir habere göre Velas adındaki girişim blockchain için “evrimsel bir sıçrama” olarak tanımlanıyor. Bu girişim blockchain platformlarının en büyük problemlerinden birisi olan kayıt hızı sorununu farklı bir yaklaşımla ele alıyor. Geliştirilen çözüm yapay zeka kullanarak ağ üzerindeki veri akışına göre kendi kayıt hızını ve blok büyüklüklerini ölçekliyor.

Velas (Virtual Expanding Learning Autonomous System – Sanal Genişleyen Öğrenme Özerk Sistemi’nin kısaltması), Ethereum ağındaki gibi akıllı sözleşmeleri ve ERC20 benzeri token yapılarını destekliyor, böylece kurumsal amaçlar ile akıllı sözleşme geliştirmek isteyen organizasyonlar için bir alternatif olma hedefine sahip.

Sistem veri akışına göre zincir üzerinde kaydedilecek blokların zamanlamasını ve boyutlarını ölçekleyebiliyor.

Velas platforumunu şu anda kullanan projeler de var. Bunlar birisi kendisini dünyanın en sofistike doğal dil temelli akıl yürütme motoru olarak tanıtan Mind.AI. Bu projenin amacı gerçek zamanlı işlemler ile okuma ve yazma gibi doğal dil işleme becerilerini simüle etmek.

Velas projesi beş aşamaya bölünmüş bir geliştirme sürecine sahip. Temmuz 2019’da başlayan alfa öncesi aşamasında proje 10 tane düğümde çalışacak. Bu aşamayı projenin tanıtım ve yaygınlaştırma süreci ile eş zamanlı yürütülen ve 2020 mart ayında başlayacak beta aşamaları takip edecek. Temmuz 2020’de projenin test ortamından çıkıp bütünüyle merkeziyetsiz olduğu aşamanın başlatılması hedefleniyor. Kasım 2020’de ise projenin bütünüyle işlevsel hale gelmesi hedefleniyor.

Proje ile alakalı daha fazla bilgiyi web sitesinde bulabilirsiniz.