Blokzinciri teknolojisinin sağlık alanında kullanıldığını daha sık görmeye başladık. Pandemiyle birlikte birçok farklı sektör blokzincirinin potansiyel faydalarına yönelirken sağlık sektörü de kendi çözümlerini geliştirmeye başladı.

Tedarik zincirinden güvenliğe kadar birçok farklı kullanım alan blokzinciri teknolojisi,  sağlık sektöründe en çok elektronik hasta veri yönetimi (EHR) için talep ediliyor. Şimdilik sağlık şirketleri için blokzincirini benimsemenin en yaygın nedeni bu. Teknoloji, veri depolama ve aktarımı söz konusu olduğunda sektördeki en yaygın zorlukları ele alan kolay ve güçlü bir çözüm sunar. Dolayısıyla blokzinciri, sağlık alanındaki sıkıntıları ortadan kaldırmak adına en etkili çözümlerden biri olarak gözüküyor.

Peki sağlık alanına çözümler üreten blokzinciri şirketleri neler yapıyor? 2020 yılında dikkat çeken 10 şirkete değindik.

Solve.Care

Blokzinciri tabanlı sağlık hizmeti şirketi Solve.Care, bürokrasi, sistem ve bakım koordinasyonunun karmaşıklığı ile ilgili en yaygın sağlık hizmeti zorluklarını ele alıyor. Şirket, yalnızca yönetim süreçlerini basitleştirerek ve nitelikli bakıma göre değerlendirerek değil, aynı zamanda şirketin her ürününde kullandığı hasta merkezli ve değer temelli bir yaklaşımla bakım sonuçlarını ve bakım standartlarını iyileştirmeyi hedefliyor.

BurstIQ

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılan ilk blokzinciri şirketi. 2014 yılında Colorado’da kurulan BurstIQ, 5 kıtada 100’den fazla ortağı olan büyük bir şirket haline geldi. HIPAA uyumlu blok zinciri tabanlı platformları, sağlık kuruluşlarının büyük miktarda veriyi güvenli bir şekilde yönetmesine ve değiştirmesine olanak tanıyor. Tüm kullanıcı ağı için görülebilen veri kaydetme ve güncelleme blokzinciri özelliklerini kullanan BurstIQ platformu, opioidler gibi reçeteli ilaçların kötüye kullanımının tespit edilmesine ve uygulayıcıları bilgilendirmeye yardımcı olur.

PokitDoK

Sağlık hizmeti sunan blokzinciri şirketlerine bir başka örnek olarak PokitDok gösterilebilir. Şirketin çözümü, sağlık kuruluşlarının değer zinciri boyunca modern ticaret deneyimi oluşturmasına olanak tanıyan iş süreçlerini optimize etmeyi amaçlıyor. Blokzinciri platformu, potansiyel aracılarla varlık transferini basitleştirerek çeşitli cihazlar, sağlayıcılar, hastalar ve diğer ilgili taraflar arasındaki tüm aktarım ve işlem türlerini destekliyor.

Chronicled

İlaç tedarik zincirlerinin izlenebilirliğini ve şeffaflığını artırmak için hem blokzinciri hem de Nesnelerin İnternetini (IoT) birleştiren San Francisco merkezli bir girişim. Çözüm aynı zamanda tutarsızlıkları en aza indirmeye ve sahte ilaçların tedarik zincirine girmesini önlemeye yardımcı oluyor.

Medicalchain

Birleşik Krallık merkezli şirket, güvenli hasta verileri depolaması ve koordinasyonunu, tek bir doğruluk noktasını sürdürmek ve kayıt bütünlüğünü sağlamak için blokzinciri kullanıyor. Bakım sunumuna dahil olan tüm taraflar hasta kayıtlarına erişebiliyor. Medicalchain’in blokzinciri platformu, hasta gizliliğini garanti ediyor, verileri yetkisiz erişime ve düzenlemeye karşı koruyor.

Patientory

HIPAA gereklilikleriyle tamamen uyumlu, hasta veri yönetimi ve sağlık bilgisi alışverişi için blokzinciri teknolojisi sunan bir Amerikan şirketi. Patientory’nin platformu, hastaların Epic, Meditech, Cerner, vb. gibi EMR sistemlerinden toplanan mevcut tüm tıbbi verilerine erişmesine olanak tanır.

Factom

Blokzinciri tabanlı bir platformda veri depolama ve yönetiminin yanı sıra şirket, fiziksel hastane kağıtlarını tüm hasta bilgilerini tutan güvenlik çipleriyle donatıyor. Özel taşınabilir cihazlarla yapılan kayıtlara yalnızca yetkili hastaneler veya yöneticiler erişebiliyor. Factom’un merkeziyetsiz blokzinciri platformu, veri bütünlüğünü ve kaynağını garanti ediyor.

SimplyVital Health

Ana ürünleri ConnectingCare, paylaşılan hastaların sağlık verilerini değiş tokuş etmek için çeşitli tıbbi sağlayıcıları birbirine bağlar. Klinik ve finansal algoritmalardan yararlanan yapay zeka, kullanıcılara hasta takibi yürütme stratejileri dahil olmak üzere eyleme geçirilebilir stratejiler sunar.

EncrypGen

ABD merkezli bir şirket, sağlık bilimi ürünleri ve hizmetleri ile genomik veriler için blokzinciri tabanlı bir pazar sunuyor. Platform, katılımcıların genomik verilerinin güvenliğini sağlıyor ve onları kripto para tokenleri için DNA verilerini araştırmacılarla paylaşmaya finansal olarak teşvik ediyor.

Blockpharma

Fransa merkezli bir blokzinciri şirketi, sahteciliğin önlenmesi ve ilaç izlenebilirliğinin iyileştirilmesi için çözümler sunuyor. Blokzinciri teknolojisinin yanı sıra Blockpaharma, kompleks makine öğrenimi algoritmalarıyla sahte bir ilaç satın alındığında laboratuvarı uyarıyor.

Blokzinciri teknolojisinin sağlık sektörüne etkisi

KaynakSolve.Care