Blockchain teknolojilerine duyulan ilgi özel sektörü ve startup ekosistemini aştı. Sırada Avrupa Birliği var: 22 ülke Avrupa Blockchain Ortaklığı için imzaları attı!
Yeni gelişen her teknoloji gibi, Blockchain için de farklı paydaşlar arasında bilgi birikimi paylaşımı büyük önem taşıyor. Avrupa Birliği bu paylaşım havuzunu kıtalar ölçeğine taşıdı. Avrupa Komisyonu, Europe Blockchain Partnership (Avrupa Blockchain Ortaklığı) adıyla kurulan yeni oluşuma 22 üye ülkenin imza attığını açıkladı. Blockchain için güçlerini birleştiren ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, Latvia, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya ve Slovenya olarak sıralanıyor.
Kurulan ortaklık çerçevesinde üye ülkeler arasında Blockchain hakkında teknik ve legal bilgi birikimi paylaşılacak. Banking Tech haberine göre bu ortaklıkla birlikte AB genelinde kurulacak Dijital Tek Pazar için Blockchain uygulamaları da incelenecek. Avrupa Komisyonu’nun dijital ekonomi ve topluluk yetkilisi Mariya Gabriel, Blockchain’in Avrupa ve üye ülkeler genelinde bilgi sistemlerini yenilemek için büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Gabriel ayrıca Blockchain ile yeni iş fırsatlarının meydana getirileceğini, kişisel verilerin gizliliğinin sağlanabileceğini ve yeni liderlik alanları oluşturularak, vatandaşların ve şirketlerin faydasına hizmetler sunulabileceğini kaydetti.
2020’ye kadar 300 milyon Euro Blockchain yatırımı
AB için özellikle kullanıcı güveni büyük önem taşıyor ve Blockchain, online bilgi paylaşımını güvenli, doğrulanabilir ve değişmez bir metotla kayıt altına alarak ideal bir seçim sunuyor. Mevcut tabloda finansal servislerde pilot testler devam ederken, Blockchain’in her geçen gün daha fazla dijital servise entegre edilmesi bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda Blockchain dönüşümünden faydalanacak iş sahaları arasında mevzuat raporları, enerji ve lojistik gibi sektörler bulunuyor.
Avrupa Komisyonu’nun yakın zamanda Blockchain için yaptığı yatırımlar dikkat çekiyor. Komisyon, Blockchain’in gerek teknik gerekse topluma yönelik fayda sağlayabileceği kullanım senaryolarını geliştiren projelere bugüne kadar 80 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaptı. Üstelik 2020’ye kadar bu yatırımların 300 milyon Euro seviyesine ulaşması planlanıyor.